1 december 2013

Risgrynsgröt - nyttigare variant utan laktos och raffinerat ris

 
Så blev det första advent i år också. Här är det barmark, inte en gång frosten fick ligga kvar. Vinden tjuter runt husknuten. Får man inte julstämmning ute, så får man skapa julstämning inne. I dag blir det risgrynsgröt, en försmak på julen. Senare serveras både pepparkakor och lussekatter. Skal nog ta mig en tur på julemarknadaden också om bara vinden stillar sig lite. Nedräkningen till jul är i gång.
När man inte äter raffinerat ris och inte tål vanlig mjölk så väldigt bra så är traditionell risgrynsgröt en riktig utmaning om man vill ha en gröt som tillsvarar risgrynsgröt. Julen 2011 var första året som jag började med att experimentera fram något som kunde tillsvara risgrynsgröt. Ja då kändes det jobbigt för varje experiment som inte gick som jag hade tänkt mig i smak och konsistens. Så det var stor glädje när jag äntligen lyckades och insåg att det enkla oftast är det bästa.

Inte glöm en skållad mandel i gröten. Här i Norge så vill den som hittar mandelen få en marsipangris. I vår familj varierar det vad vi hittar på. Nåt år får man en gåva, ett annat år ska man sjunga en julsång eller att alla de andra runt bordet sjunger. Vad hittar ni på för den som hittar mandelen?3-4 port

Ingredienser:
1 ½ dl naturris
3 dl vatten
2 msk äkta smör utan salt (laktosfritt gåt också bra)
¾ tsk salt – jag använder himalayasalt
3 ½ dl Oatly iMat havregrädde 7 %
3 ½ dl Oatly havredryck
(Om du tål laktos kan du också använda vanlig mjölk i stället för grädde och havremjölk, men, inte lättmjölk)
2 kanelstänger

Gör så här:
Koka upp vatten, smör och salt. Skölj riset noga och ta bort eventuella riskorn som fortfarande har skal.

Lägg riset i grytan och låt koka på svag värme utan lock tills allt vattnet är borta.

Häll i grädde och mjölk och tillsätt kanelstängerna. Ge gröten ett uppkok. Precis när det börjar bubbla, sänk värmen och låt gröten koka sakta under lock i ca 1 ½ -2 timmar.

Ta bort kanelstängerna och servera gröten med det du gillar. Själv äter jag min gröt med kanel, agave-, yacon- eller lönnsirap och havremjölk. Och gärna med klementiner till.

 


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Åh,ha en fin 1-a advent du mé vännen <3
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hoppas du har en fin söndag :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Föresten jag glömde ju "smaka på" Risgrynsgröten hihi - Älskar den gröten/Kram

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...