7 december 2013

Ris à la Malta – Riskrem – Risalamande, utan grädde och raffinerat socker

 
Kärt barn har många namn? Nej, men det heter lite olika i Sverige, Norge och Danmark. Och hur gärna vi än vill ta till oss äran för uppkomsten av Ris à la Malta så har jag förstått det så att desserten har upphov från Danmark – Risalamande (eller Ris a la mande) – men att vi svenskar försvenskade det med Ris à la Malta och norrmännen förnorskade det med Riskrem. Och ja, inte glöm att det då ska vara en mandel i, för då först börjar jakten och leken efter mandelen.

Men jag läste någonstans att danskarna hade hämtat det från Frankrike - Riz à l'amande (ris med mandel). Ja inte vet jag för jag trodde det var danskt. Men känner du historien så dela den gärna här med oss.

I vår familj kokar vi alltid extra mycket risgrynsgröt föra att vara säkra på att vi har nog till att göra Ris à la Malta som egentligen bara är risgrynsgröt, vispad grädde, socker och florsocker. Men tillbehören varierar en del. Någon vill ha apelsiner, så kallad apelsinris, någon med nötter eller mandel, någon ska ha saftsås och någon skal ha den enkel som den är.

Och så mig då… som inte vill ha grädde eller raffinerat socker. Men det hindrar mig inte från att göra en nyttigare variant som passar mig. Med nyttigare menar jag inte mindre kalorier, även om den har det utan att jag baserar mig på de basiska livsmedelen och använder inte raffinerat socker.Ingredienser:
Kall Risgrynsgröt
Naturell tjock matyoghurt typ turkisk eller grekisk
Sötin eller Sukrin florsocker
Ljus agavesirap
Mald kanel

Tillbehör:
Malda mandlar
Finhackade apelsiner
Saftsås av granatäpple

Gör så här:
Hur mycket gröt du har avgör hur mycket du behöver av ingredienserna. Men du behöver inte några exakta mått för att göra detta.

Blanda i yoghurten först i gröten. Den vill då bli ganska tjock i konsistensen. Tillsätt lite agavesirap tills du har en lagom konsistens. Smaka av gröten och tillsätt eventuellt florsocker om du vill ha mer sötning. Kom ihåg att sikta ned florsockeret så att det inte blir klumpar. Så avslutar jag med att blanda in lite mald kanel.

Ja, då var vi färdig med själva Ris à la Malta’n. Det gick ju fort. Blir snygg med lite rivet apelsinskal om du serverar den på fat och tillbehör vid sidan av.


Jag gillar att blanda in malda mandlar och servera med finhackade apelsiner. Behöver du söta apelsinerna så använd samma sötning som i Ris à la Malta och smaka dig fram.Originalt skal ju saftsåsen göras av körsbär. Men jag använder mig av granatäpple som ger en frisk smak – och inte minst är granatäpple basiskbildande. Du kan göra din egen granatäpplejuice, men det finns också att köpa färdig i många välsorterade butiker. Men det som är viktigt är att den är från koncentrat. Jag köper färdig juice hos grönsakshandlaren här i Norge och i Sverige så handlar jag ju ofta rätt över gränsen och hittar den på Coop i Strömstad.

Häll granatäpplejuice i en tjockbottnad gryta och låt koka upp. Sänk värmen så att det bara sjuder sakta. Det är mycket pektin i granatäpple och den vill tjockna när du låter den stå och sjuda en stund.

Tillsätt eventuellt lite saft från en citron som vill hjälpa på processen.Vill du ha den sötare kan du tillsätta lite av en sötare bär- eller frukt juice som inte från koncentrat. Eventuellt lite hallon eller björnbär som du hittar i frysdisken. Sila i så fall såsen så att du slipper kärnor från bären. Alternativt kan du tillsätta lite sötin eller sukrin florsocker när såsen är lagom trögflytande.

Ja vad mer… nej sen är det ju bara att njuta. Min familj äter gärna min gröt och märker inte på smaken att det varken är grädde eller raffinerat socker i gröten. Så då är vi alla nöjda.

Ha en skön förjulstid!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Ooo...Va gott - Detta ska jag göra i Jul!
  Tack för ditt recept & otroligt vackra foto <3

  /Kram från ett snöigt Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så kul att du gillar mitt recept. :D I dag kom snön här hos mig också, det ligger redan ca 10 cm. Så nu är vintern här på allvar / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...