13 december 2013

Mjuk kryddkaka med dadlar

 
Luciamorgon. Det närmaste jag kommer ett svenskt Luciatåg i dag är Luciatåget på TV 2 som visar Luciafirande från Olaus Petri kyrkan i Örebro.

Som 15-åring var jag en av kandidaterna till bygdens Lucia. Vi var tre kandidater. Jag och en tjej till som var mörkhåriga och en som var blond. Det är väl inte svårt att gissa vem som blev Lucia. Men det är ju märkligt att vi förknippar Lucia med att hon ska vara blond. Det är ju så långt ifrån historiens första Lucia från Syracusa, som man kan komma.

Men det var trevligt att se att Lucia från Olaus Petri kyrkan var rödhårig. Lite mitt i mellan så att säga. Så dagen började med vackra toner på svenska, inte illa när man bor i Norge. Ja nu fick jag bara sett början eftersom det är arbetsdag i dag också, men jag fick med mig Luciasången i vart fall.

Men det var inte så farligt att jag inte blev Lucia som 15-åring. Jag slapp i vart fall stearin i håret. Jag kommer ihåg att jag fick ett handgjort silverhalsband, det enda av sitt slag. Jag har det kvar nerpackat någonstans i gömmorna.

Blir det Luciafirande och Lussekatter hos dig också i dag? Utom Lussekatter tänkte jag servera denna underbart goda och saftiga kryddkakan i dag som också är av den lite nyttigare sorten eftersom den inte innehåller socker och bakas med dinkel.

Jag bakade kakan i går kväll, men det är inte så mycket kvar i dag efter att min son var på besök. Så jag tar det som ett betyg på att den var mer än godkänd.

Jag använder en brödform som rymmer ca 0,75 lit

Vill du ha större kaka, gör dubbel sats.

Denna kaka har en mild smak av pepparkaka. Önskar mer du mer pepparkakesmak, öka på mängden av kryddor.

Ingredienser:
2 ägg – jag använder KRAV-märkta ägg
100 g dadlar utan kärnor
50 g Cocosa, ren kokosolja
2 dl vatten
1 dl palmsocker (kokosblomstsocker)
1 tsk äkta vaniljpulver
3 tsk mald kardemumma
2 tsk kanel
1 ½ tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
2 tsk bakpulver – jag använder bakpulver med vinsten ***
3 dl siktar dinkelmjölGör så här:
Hacka dadlarna grovt och koka upp med vattnet. När de börjar bli mjuka kör med en stavmixer tills
du har en dadelgröt. Tillsätt palmsocker och kokosoljan. När allt har blivit en dadelgröt, håll den varm på plattan på svag värme.

Vispa äggen riktigt porösa. Få upp värmen igen på dadelblandningen och tillsätt den rykande het i äggen medan du vispar. Vispa tills blandningen svalnat.

Vispa ned vaniljsocker, kanel, nejlika och ingefära i äggblandningen.

Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ned mjölblandningen i äggblandningen och blanda väl.

Smörj en bakform med kokosolja och använd lite siktat dinkelmjöl till att ”bröa” formen.

Baka kakan i förvärm ugn på 175˚C i 30 minuter. Kontrollera med en baksticka att kakan är torr.

Låt kakan svalna innan du skär upp dem.*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no


 


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Här förknippar vi mest Lucia som brunett hihi...
  Härlig mjuk kryddkaka <3

  /Trevlig Lucia - Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :o) / Trevlig Lucia till dig också / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...