15 december 2013

Mild senap med äpplecidervinäger och palmsocker

 
Senap och basiskbildande kost hör absolut inte i hop. Ändå så är det något jag gärna vill ha med på julbordet. Men själva senapsfröna är det inte så illa med. De bruna senapsfröna är till och med basiska medan de gula bara är lätt sura. Problemet ligger i att senap innehåller mycket socker och ättika.

Jag har därför experimenterat mig fram till en egen, betydligt sundare och nyttigare senap. Den är mildare i smaken eftersom jag inte använder den skarpa ättikan, men senapssmaken är där ändå.

För en kombinationen med köttbulle (dock vegetarisk) och senap är bara masgiskt.

Jag försökte att få tag i bruna senapsfrön här i Norge, men gick bet. Därför blev det senap på gula senapsfrön denna gång. Personligen tycker jag bäst om när det är 50/50 gula och bruna. Så jag hoppas jag får tag i det när jag nu snart ska till Sverige.

Till en liten burk senap, knappt 2 dl


Ingredienser:
50 g gula senapsfrön
2 dl vatten
ca 2 ½ msk äpplecidevinäger
ca 3 ½ msk palsocker (kokosblomstsocker)
ca 1 tsk yaconsirap
2 tsk rapsolja
ca 2 ½ krm salt – jag använder himalayasalt
ca 2 tsk färskpressad citron
ca 1 krm mald vitpeppar

Gör så här:
Häll senapsfröna i en kastrull och häll i vattnet. Ge senapsfröna ett uppkok, sänk värmen och låt det det sen sjuda på svag värme under lock tills allt vattnet är borta.

Låt senapsfröna bli kalla.

Jag använder min mortel när jag ska krossa senapsfrön, men har du en senapskula och tråg så är det en fördel.

Krossa senapsfröna och lägg dem sen i en skål. Jag gillar att det är lite hela senapsfrön med i min senap och krossar ca ½ eller ¾ av senapsfröna. Ju mer du krossar ju starkare blir senapen.

Blanda i resterande ingredienser och ställ senapen några timmar i kylskåpet så sockret smälter och smakerna blandar sig. Smaktesta om du är nöjd med smaken och eventuellt tillsätt mer om du önskar det. För du kanske vill ha en starkare senap än vad jag gör den.

Det är också väldigt gott att göra en twist på senapen med att tillsätta örter eller till exempel rivet skal från citron eller apelsin.

Låt senapen stå 1-2 dygn kallt innan du använder den så att alla smaker får utvecklat sig helt.

Ha en skön tredje advent!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Att göra egen senap låter riktigt spännande & gottit/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är alltid extra kul när man får till något man inte tror man ska hitta en bra lösning på / Kram Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...