22 december 2013

Löksill i sockerfri lag med äpplecidervinäger

 
Här är mitt sista sillrecept för denna julen. Jag tror nog att jag har mer än nog med sill nu. Men nu är det ju inte bara mig som ska äta sillen så den blir nog borta. Men det blir lite mer fisk på min jultallrik eftersom jag har beställt rökt tonfisk som är helt underbart till brunkålen. Det blir min ”julskinka”. Så tonfisken ska hämtas på vägen i det jag reser hem till Sverige för att fira jul.

Men utom alla de klassiska recepten i nyttigare varianter som jag nu har gjort under delar av november och i hela december så behöver jag en del grönt för att kunna hålla den basiska balansen. Så i dag blir det två recept. Så läs gärna mitt recept på Julsallad också.

En Julsallad är gott oavsett om du har en basisk kost eller inte. Det är ju vanligtvis ganska så tung och fett mat med mycket kött om man äter ett traditionellt julbord. Så det kan vara gott för alla med lite Julsallad.

Men här är först LöksillIngredienser:
2 konserver med ABBAs inläggningssill
1 gul lök
1 rödlök
Lagerblad
Hela kryddpepparkorn
Hela svartpepparkorn
Hela vitpepparkorn

Yoghurt till utvattningen av sillen

Ingredienser till lagen:
5 dl sukrin eller sötin florsocker
2 dl ljus agavesirap
2 ½ dl äpplecidervinäger
3 dl vatten
2 lagerblad
10 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
10 hela vitpepparkorn

Gör så här:
Skölj sillen och lägg dem sen till blötläggning i yoghurt. Om yoghurten är väldig tjock kan du blanda ut med lite mjölk (havremjölk) eller vatten. Låt sillen ligga 1-2 timmar så att det mesta av både salt, ättika och konserveringsmedler dras ut av sillen.

Lägg alla ingredienserna till inläggningslagen i en kastrull och koka upp. Sockret vill smälta nästan på en gång, men låt lagen sjuda på svag värme ca 20 minuter så att alla kristallerna i sukrin/sötin blir upplöst. Annars riskerar du en lite sockrig inläggning.

När sillen har legat i färdigt i yoghurten, skölj av den väl under rinnande vatten och lägg den att rinna av på hushållspapper. Torka av det sista vattnet och skär sen upp sillen i lagom gaffelbitar efter eget tycke. Jag delar dem i ca en fingerbredd.

Skiva löken i tunna skivor. Varva sen sill, lök, pepparkorn och lagerblad. Jag tar ungefär 3-4 av varje sort av pepparkornen och ett lagerblad mellan varje lag samt att löken fördelas mellan lagen. På toppen avslutar jag med resten av löken och häller sen över lagen. Det är viktigt att lagen täcker sillen helt, så använder du en stor burk så är det bara att göra mer lag, men utan kryddor.

Förvara sillen kallt i tätsluten burk.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...