8 december 2013

Laktosfri Gräddkola utan raffinerat socker

 
Det är nedräkning till julafton och för varje dag som går så hittar du ett av mina lite nyttigare julrecept här i bloggen. Vill du vara säker på att du inte missar några recept, så lägg till din mail längst ned i detta inlägg.

I dag har jag irriterande nog gett mig på gräddkola – en gräddkola utan grädde, ja i vart fall inte vanlig komjölkgrädde.

Varför är jag irriterad då? Jo för att det är så gott att det inte är en ”chans i havet” att detta räcker till jul – men man kan ju alltid göra mer. Beroendeframkallande de luxe!

Det som är bra med en gräddkola som denna som inte består av vanlig grädde eller socker är ju att alla (eller i vart fall nästan alla) kan äta den. Ungarna kan ta en bit extra utan att få en sockertripp, den laktosintolerante och glutenallergikern kan äta i kapp och även om den innehåller lite socker i form av kokosblomstsocker (palmsocker) så vill inte diabetikern gå i koma eftersom kolan har lägre glukos index än vanligt socker.

Så vad väntar du på? Gör en nyttigare gräddkola för alla!
Grundrecept gräddkola

Ingredienser:
1 liter Oatly matgrädde iMat 13 %
2 dl palmsocker (kokosblomstsocker)
2 ½ msk yaconsirap
2 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Blanda väl så att det inte är klumpar. Ge blandningen ett uppkok – passa så att det inte kokar över. Sänk sen värmen och låt kolablandningen sjuda sakta. Rör om av och till.

Blandningen är helt ljusbrun när du startar men vill bli mörkbrun när den närmar sig färdig. Ju mörkare blandningen blir, ju oftare bör du röra.

Använd termometer och kolablandningen ska uppnå ca 120˚C. Det tar ca 60 minuter. Tiden för kokning är beroende av storleken på kastrullens botten - mindre kastrull längre tid. Kontrollerar också om kolan är färdig genom att göra karamellprovet.

Karamellprovet gör du så här. Droppar lite av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Låt kolablandningen ligga en minut i vattnet så att den blir helt kall. Häll av vattnet och försök att rulla en boll av kolasmeten från glaset. Om den går enkelt ihop när du rullar och blir till en seg kolaboll så är kolan färdig.

Kolasmeten vill bli väldigt homogen – du ser att när du drar din slev genom smeten så flyttar den sig liksom. Du ser också att oljan från havregrädden skiljer sig från kolasmeten och flyter lite för sig själv kring smeten.

Mot slutet av koktiden tillsätter jag smaktillsatsen jag önskar – ja om man nu önskar någon smaktillsats. Den smakar väldigt gott som neutral gräddkola också, helt enkelt bara gräddkola.

Förslag på smaktillsatser kan vara rivet apelsin - och citronskal, kakao, några droppar myntolja, mald kanel och kardemumma, lakritsrotpuvlver och lite mald havssalt, mald ingefära eller varför inte blanda i lite nötter du gillar.

Jag är svag för lakrits så på bilden är min lakritskola med lakritsrotpulver och lite saltNär kolan är färdig häll upp hela smeten på bakplåtspapper som är av flergångsmaterial, men det går bra med vanligt bakpapper också. Du kan gärna lägga bakplåtspapperet i en fyrkantig form som tål hög värme, så är du säker på att det inte flyter ut.

Kolan har nu ett litet lager av olja som har med att göra att oljan har släppt från havren som jag skrev. Detta är helt riktigt. När kolan har svalnat, torka av den med hushållspapper och klipp den sedan med sax i lagom bitar. Bitarna kan gärna ligga på hushållspapper en stund efter att du har klippt dem för att torka bort mer olja.

Vill man inte ha smaktillsats i kolan så kan man också sätta smaktillsats på utsidan av kolan eller varför inte både och.

Min lakritskola la jag i en plastpåse tillsammans med lite lakritsrotpulver och salt som jag skakade runt så att alla bitarna fick ett litet tunt lager.

Ha en skön andra advent!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så mummsigt <3
  /Kram vännen från snöstormen i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mumsigt var ett riktigt ord :D / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...