5 december 2013

Krispig kryddkaka med kanel och kardemumma

 
Jag måste ju erkänna att det där med kakor har ju egentligen inte varit min stora grej eftersom jag inte gillar söta kakor. Och det har aldrig fallit mig in tidigare att göra alternativa kakor som är nyttigare och inte är stinna med socker - förrän nu, när jag faktisk inte äter raffinerat socker.

Jag kanske blir ett kakmonster? Nej, så drastiskt kommer det inte att bli, men det är otroligt roligt att experimentera fram dessa kakor - och inte minst gott. Riktigt myspys på köket.

Dessa kakor är helt underbara med sin kanel och kardemumma smak som gifter sig så underbart tillsammans. Kryddorna liksom höjer varandra. Kakorna är väldigt enkla och snabba att göra i tillägg. Utom tiden degen vilar i kylskåpet så är de färdig på 20-30 minuter.

God förnöjelseca 30 kakor

Ingredienser:

2 ½ dl siktat dinkelmjöl
2 tsk kanel
2 ½ tsk mald kardemumma
½ tsk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten ***
1 dl palmsocker (kokosblomstsocker)'
½ tsk äkta vaniljpulver
100 g rumstempererat osaltat smör
1 ½ msk yaconsirap
Vatten till pensling
Mald eller finhackad skållad mandel till toppning

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör och sirap och blanda ihop degen. Enklast att göra med handen. Ställ degen att vila i kylskåpet ca 15-30 minuter.

När du tar ut degen igen från kylskåpet, dela den i två och rulla ut två rullar i längd med en bakplåt. Lägg rullarna på en bakplåt med bakpapper. Platta rullarna lite med fingrarna eller med en kavel. Längden ska vara ca 1 cm tjock och ca 7-8 cm breda. De vill flyta ut lite under gräddningen. Pensla med lite vatten och strö på den skållade och malda/finhackade mandelen.

Gräddas mitt i ugnen på 200˚C i 10 minuter.

Snedskär kakan direkt medan den är varm i ca en fingersbredd kakor och låt de sen svalna på plåten.Förvaras torrt och kan gärna frysas. Krispigheten försvinner vid frysning. 

*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no 


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Mmm Kanel & Kardemumma såå gottit <3

    /Kram vännen

    SvaraRadera
  2. Ja, de är så goda. Dessa måste du bara prova Fru Eriksson :D / Kram Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...