21 december 2013

Knäck, laktosfri och utan raffinerat socker

 
Vi hade alltid en helg i december när vi bakade alla kakor och gjorde allt julgodiset när jag var barn. Julmusiken gick för fullt på skivspelaren. Ja det var ju innan det kom CD och andra elektroniska musikmöjligheter. Känner mig nästan gammal, men det var vinylskivor, inte stenplattor. hi hi

Självklart att det skulle göras knäck denna helgen. Men jag fick ju givetvis aldrig göra knäcken själv. Jag gjorde marsipanfigurer, vispade, rörde, tryckte ut pepparkakor, packade in kola i papper och slickade skålar.

Men jag väntade tålmodigt. Mamma tog lite av knäcken i kallt vatten, försökte rulla en kula. Rörde mer i knäcken och försökte göra en ny kula. Det var magiskt när hon vände sig om och sa att knäcken var färdig. Äntligen hälldes den upp i formarna som jag hade satt ut med säker hand och precision. För när knäcken äntligen var färdig så visste jag att jag skulle få en knäck medan den fortfarande var ljummen.

Så en ljummen knäck med raspig julmusik, är mitt största minne av att göra godis som barn.

Så det är klart att jag måste ha ett barndomsminne innan knäcken hamnar i kylskåpet när jag gör min egen knäck. Eller förresten, det blev två.
Om du tillsätter mandel blir det ca 55 knäck

Ingredienser:
2 ½ dl havregrädde från Oatly 13 %
2 ½ dl palmsocker (kokosblomstsocker)
2 dl ljus agavesirap
1 ½ msk äkta smör utan salt eller Cocosa kokosolja
Ev. 1 ½ dl mandel

Gör så här:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta. Ge blandningen ett uppkok och låt det sen sjuda på svag värme. Rör om i mellan åt.

Använd en termometer och när blandningen uppnår 120˚C gör du kulprovet. Det tar ca 60 minuter. Tiden för kokning är beroende av storleken på kastrullens botten - mindre kastrull längre tid. Kontrollerar också om kolan är färdig genom att göra karamellprovet.

Kulprovet gör du genom att ta kallt vatten i ett glas och droppa i lite av blandningen. Vänta några sekunder innan du häller av vattnet och rullar massan till en kula. Om du klarar att rulla en kula så är den färdig.

Medan knäcken sjuder förbereder du mandelen om du nu vill ha det i knäcken. Skålla mandelen och låt den torka på hushållspapper. Hacka mandelen så fint eller grovt du önskar. Jag gillar personligen att den är grovt hackad, annars kan jag lika gärna vara utan mandel.

När knäcken är färdig, lägg i fettet och eventuellt mandel. Blanda väl och häll sen upp knäcken i knäckformar.

För att slippa en massa kladd när jag ska hälla knäcken i formarna så använder jag paketet som grädden var i eller en liten bringare. Så går det enkelt och snabbt att hälla upp knäcken utan kladd.

Låt knäcken svalna och förvara den i kylskåpet i tätsluten burk när du inte har den på julens godisbord.

Mmmm... ljummen knäck smakar fortfarande lika bra.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Mmm...Knäck är bäst lite ljummen :)
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du gillar den också ljummen. Härligt! :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...