17 december 2013

Kickis Favoritsill med chili och curry

 
Ett stort och gott sillbord tillhör julen. Men för att jag ska kunna ta del av sillbordet så måste jag givetvis lägga in sillen själv så att jag vet vad den innehåller, för jag vill ju inte ha socker och ättika.

Och det är just det som det tyvärr är mängder av i färdiga sillinläggningar. Jag gör också vegetariska inläggningar där sillen får byta plats med till exempel aubergine. Men det ska jag komma tillbaka till i ett annat inlägg.

Min Favoritsill är helt sockerfri och kan också göras laktosfri. Alltså en nyttigare variant. Just denna är inte vegetarisk, även om jag säkert kunde göra den det.

Sillen behöver några dagar på sig för att alla smaker ska sätta sig ordentligt, så nu är det hög tid att göra sillen till julbordet eftersom det bara är en vecka kvar till jul.
Ingredienser:
2 konserver med ABBA’s inläggningssill
2 dl finhackad purjolök
1 msk finhackad röd chili utan kärnor
2 dl matyoghurt, jag använder turkisk eller grekisk matyoghurt
5 tsk curry, medium styrka
5 tsk paprikapulver
4 krm salt – jag använder himalayasalt
4 krm mald vitpeppar
3 tsk saft från färsk citron

Lag till kokning:
4 msk vatten
8 msk sötin florsocker – du kan också använda sukrin florsocker
6 msk äpplecidervinäger

Blötläggning
Matyoughurt evt. blandat med lite mjölk - jag använder havremjölk

Du kan gärna använda laktosfri yoghurt för att få en helt laktosfri variant

Gör så här:
Skölj sillen och lägg dem sen till blötläggning i yoghurt. Om yoghurten är väldig tjock kan du blanda ut med lite mjölk. Låt sillen ligga 1-2 timmar så att det mesta av både salt, ättika och konserveringsmedler dras ut av sillen.

Den finhackade purjolöken och chilin läggs i en skål. Häll vatten florsocker och äpplecidervinäger i en gryta och koka upp och häll det över grönsakerna. Låt det svalna till fingervarmt. Blanda väl.

Tillsätt yoghurt, kryddor och citron.

När sillen har legat i färdigt i yoghurten, skölj av den väl under rinnande vatten och lägg den att rinna av på hushållspapper. Torka av det sista vattnet och skär sen upp sillen i lagom gaffelbitar efter eget tycke. Jag delar dem i ca en fingerbredd.Lägg bitarna upp i såsen och blanda. Lägg sillen i en burk med tätslutande lock och låt den stå i kylskåpet ett par dygn innan servering.Ja sen blir det gott med en ”sillamacka”. Jag har mitt hembakade grovbröd, strimlad avokado och ett par sillbitar. Mmm… lite försmak på julen.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Låter gott med chili & curry :)
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smkerna gifter sig härligt så det smakar varken chili eller curry, det smakar..... bara himmelskt gott :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...