22 december 2013

Julsallad

 
Här är mitt andra recept i dag. Eftersom det är så kort tid kvar till jul så tänkte jag att det var lika bra att ni får ett extra recept på en gång så att ni räcker att göra den till jul om ni vill det.

En Julsallad är gott för alla oavsett om du har en basisk kost eller inte. Det är ju vanligtvis ganska så tung och fett mat med mycket kött man har på julbordet om man äter ett traditionellt julbord. Så för att få lite mer balans i kosten rekommenderar jag en härlig Julsallad.

För min egen del så ville jag inte klara att hålla min 80/20 % basiska balans utan att äta mycket grönt i jul och då mest i rå form och att salladen innehåller ingredienser med högt basiskt nivå.

Jag gör en stor sallad på en gång eftersom den håller sig i kylskåpet ca en vecka på grund av både förbehandling med salt och dressingen som marinerar grönsakerna. Då har jag sallad till alla juldagarna som vi äter julmat utan att jag behöver stå på köket varje gång.
Ingredienser till salladen:
3-4 stora morötter
Ca 200 g grönkål
1 squash
1 gurka
1 blomkålshuvud
2 granatäpplen
Stort knippe persilja, minst två handfulla - jag använder bladpersilja
½ msk hela svartpepparkorn
½ msk hela kryddpepparkorn

Ca 2 msk salt – jag använder himalayasalt

Du kan givetvis använda andra grönsaker du gillar


Ingredienser till dressing:
½ dl granatäpplesirap – som du enkelt kan göra själv
½ dl god olivolja, extra virgin
¾ dl färsk citronsaft

Gör så här:
Jag använder en juliennekniv när jag gör denna sallad, men du kan också hacka den fint.
Det finns en del olika juliennestrimlare på marknaden både manuella och elektriska. Om du inte är säker på hur den ser ut, så kan du se HÄR på Bagaren & Kocken, som visar en manuell sort.
Morötter, gurka och squash skärs upp med juliennekniv. Jag tar inte med det inre kärnhuset i gurkan och squashen för då blir salladen så vattning.

Skär bort den grova stammen på grönkålen och hacka grovt. Blomkålen delar jag upp och plockar ut små buketter. Är du lat så kan du givetvis bara hacka upp blomkålen i lagom små bitar. Lägga alla grönsakerna i en stor sil eller en skål om du inte har en stor sil.

Häll på saltet och blanda väl. Låt det stå och vila ca 30-60 minuter. Grönsakerna blir nu mjuka men är ändå krispiga. Skölj sen grönsakerna väl under rinnande vatten. Lägga grönsakerna i en stor skål.

Pepparkornen får en runda i mortelen och persiljan grovhackas innan de tillsätts salladen.


Ta ut kärnorna från granatäpplena och blanda ned dem i salladen också. Enklaste sättet att öppna ett granatäpple och frigöra kärnorna är att du först knackar på granatäpplet med handtaget på kniven. Gör sen ett snitt i skalet så att det blir som fyra klyftor. Dra isär klyftorna och plocka ut kärnorna. Ha en djup tallrik under när du öppnar så får du med dig alla kärnor och all saften från granatäpplena

Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda väl. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Låt salladen stå ett par timmar innan servering. Blanda runt ett par gånger.

Grönt är skönt – också under julen!

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Mumms - Detta passar mig Perfekt hihi ...
  Tack & God Julkram från lilla mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt! :o) God Jul till dig också / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...