3 december 2013

Julbak - Mandelmusslor utan raffinerat socker

 
Mandelmusslor är för många en av de ”sju sorters kakor” som tillhör julbaket. Jag måste ju erkänna att julbaket har aldrig varit speciellt viktigt för mig. Jag har väl egentligen aldrig varit så förtjust i söta kakor överhuvud taget, så jag brukar egentligen hålla mig långt undan kakfatet – om det inte är lussekatter eller pepparkakor då. Pepparkakor är jag väldigt svag för.

Men detta med att inte gilla söta kakor, ja nu äter jag ju helst inte raffinerat socker på grund av hälsa, men det har på ett sätt alltid varit så att söta kakor inte har varit någon favorit. Blev fort illamående av kakor med mycket socker, grädde och choklad Konstig unge kanske... ha ha.

Men nu har jag blivit svag för mandelmusslor. I vart fall dessa mandelmusslor som verkligen smakar mandel och inte en massa söt slisk.

Om du vill ha mandelmusslor med massa sockerslisk så är inte detta ett recept för dig. Men vill du ha en lite nyttigare god kaka som verkligen smakar mandel, ja då är det bara att läsa vidare. Och du kan ju alltid tillsätta med sött.

ca 25-26 stk

Ingredienser:
100 g mandel
¾ dl rapsolja
1 tsk äkta vaniljpulver
½-1 dl agavesirrap
1 ägg – jag använder KRAV-märkt ägg
5-6 droppar bittermandelarom
ca 3 dl siktat dinkelmjöl


Gör så här:
Skålla och skala mandelen. Låt mandelen bli helt torr innan du maler den helt fin.

Blanda först alla ingrediener utom mjölet. 

Du kan gärna smaka lite på degen, för tycker du inte den är söt nog så tillsätt mer sötning.

Sikta ned mjölet i smeten. Ta lite åt gången så att du inte får för mycket. Degen ska bli följsam som marsipan. Då vet du att du har tillräckligt med mjöl.

Arbeta degen ett par minuter och rulla sen in den i plastfolie som en korv med ca 5 cm i diameter. Lägg degen i kylskåpet minst en timme. Den kan ligga längre och du kan gärna göra dagen innan utbakning.

Ta fram degrullen och skiva upp den i ca 25-26 lika stora delar – lite beroende på hur stora formar du har. Tryck ned varje del i en form och tryck ut den så tunt du kan utan att formen skiner igenom degen. Enklast är ju att trycka ut sidorna på formen, men det är viktigt med botten, för annars vill den inte bli genombakad. Mandelmusslor är godast när de är tunna.

Sätt formarna på en bakplåt och grädda i förvärmd ugn på 200˚C i ca 8 min. Kakan ska bara få lätt gyllene färg.

Låt kakan svalna av i formen och vänd dem sen upp på ett fat eller en bricka. Om kakan sitter fast i formen, knacka formen lätt mot underlaget med att släppa formen några centimeter från underlägget. Då brukar den släppa enkelt.

Utom att mandelmusslor brukar tillhöra julbaket för många så kan mandelmusslor bli en god dessert om du fyller den med något gott som frukt och yoghurt eller grädde. Eller fyll den med som ”multekrem” som det heter på norska, alltså hjortronkräm. Jättegott!

Mandelmusslorna kan frysas.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Åh,de är ju såå goda <3

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar dessa som inte är så söta också :o) Mycket smak av mandel / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...