18 december 2013

Inlagd strömming i sockerfri lag med äpplecidervinäger

 
 
Inlagd strömming i ättika är en klassiker som nog har traditioner hos ganska många svenskar när det är jul och påsk. Denna feta strömming neddunkad i socker och ättika.

Jo jag älskar inlagd strömming. Det var väl en av de första sillinläggningarna som jag gillade som barn, helt till jag insåg att jag åt benen på fisken. Då var det några år jag inte var lika intresserad.

Man ska väl inte trixa med detta originalrecept. Men jag blir tvungen. Om jag ska kunna äta denna underbara men enkla inläggning så blir jag tvungen att skaka om lite på det traditionella receptet. Och ska jag nu skaka om det, så kan jag lika gärna göra det ordentligt.

Det är väl knappt jag vågar säga det högt…. men jag gillar smaken på strömmingen ännu bättre i denna inläggningen….  Men det har jag inte sagt…. bara skrevet.

Ingredienser:
12 stora färska strömming filéer
1 liten eller ½ stor rödlök
Hela svartpepparkorn
Hela vitpepparkorn
Hela kryddpepparkorn
Lagerblad
Stjärnanis

Ingredienser till panering:
1 ½ dl siktat dinkelmjöl
1 tsk salt – jag använder himalayasalt
½ tsk mald vitpeppar
Smör utan salt till stekning
Rapsolja till stekning

Ingredienser till inläggningslagen:
5 dl sukrin eller sötin florsocker
2 dl ljus agavesirap
2 ½ dl äpplecidervinäger
2 ½ dl vatten
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 stjärnanis
evt. 3 msk saft från citron

Gör så här:
Blanda mjöl, salt och peppar till paneringen.

Klipp bort ryggfenan med en sax och skölj strömmingen under rinnande vatten och vänd dem sen i mjölblandningen. De ska vara helt täckta av mjöl.

Ta lika delar av smör och olja i en stekpanna och stek strömmingen gyllene och knapriga. Du behöver en del fett eftersom mjölet suger till sig en del av detta. Lägg strömmingen på hushållspapper för att rinna av.

Skiva rödlöken i tunna lökringar.

Ta en skål som är lite bred i botten. Jag varvar strömming, lök och kryddor. Mellan varje lag med strömming använder jag ca 1 stjärnanis, 2 lagerblad och 3-4 pepparkorn av varje sort.

Lägg i ingredienserna till inläggningslagen i en kastrull och koka upp. Sockret vill smälta nästan på en gång, men låt lagen sjuda på svag värme ca 15-20 minuter så att alla kristallerna i sukrin/sötin blir upplöst. Annars riskerar du en lite sockrig inläggning.

Jag använder en äpplecidevinäger som är italiensk. Agrodolve Mela från Ortalli. Den är lite rödare i färgen och har en mer intensiv smak och sötma från äpplen än vad till exempel Winborgs äpplecidervinäger har, därför tillsätter jag lite citron för att få balans på sött/syrlig.Använder du Winborgs eller en annan äpplecidervinäger så behöver du kanske inte citronsaft. Men du kan ju smaka på lagen så att den är syrlig nog men ändå har sötman. Tycker du den är för söt så tillsätt citronsaften så du får balans på smakerna.

Häll lagen över strömmingen. Här är det viktigt att strömmingen blir helt täckt av lagen. Jag lägger ett djup tallrik på toppen mend en tyngd så att strömmingen håller sig under vätskenivå. Koka mer lag utan kryddor om du behöver mer för att täcka strömmingen.Låt inläggningen kallna innan du sätter den i kylskåp. Låt stå kallt ett par dagar innan du serverar.

Jag gläder mig verkligen till årets ”sillabord”.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...