16 december 2013

Grovbröd med dinkel och dadlar

 
Jaha, så var snön mer eller mindre borta igen.  Ska det bli en vit jul i år eller inte? Ja det är väl den eviga frågan när man närmar sig jul.

Men en sak är ju fantastisk. Om jag tänker tillbaka på när jag var liten, så kan jag inte komma i håg att det inte var en jul som inte hade snö. Klart det var snö. Magiska jular med snö och tomte.

Jag var 5, kanske 6 år, satt vid sidan av mamma och tittade storögd på tomten som satt på en stol vi hade satt fram till honom. Han pratade och skrattade så det bullrade. Kikade på tomten upp ifrån och ned och var lite sur på pappa som ”gick ut för att köpa tidningen” just när tomten skulle komma.

De äldre ungarna hade sagt att tomten inte fanns och jag hade en misstanke om att det måste vara pappa som var tomte och försökte hitta något som kunde ge mig en ledtråd på om det verkligen var pappa som satt där eftersom jag inte kände igen rösten.

Så såg jag skorna. Det var ju sådana skor som pappa har! Eller? Jag kröp försiktigt närmare tomten för jag blev ju så nyfiken. Jo, det var pappas skor. Jag blev upprymd i min upptäckt, kastade mig runt till mamma ”Mamma, mamma, tomten finns visst inte. Det är ju pappa för det är pappas skor!” Jag hann väl inte mer än uttala mig för pappa kom in i rummet bärande på några stora paket.

”Här tomten är de sista paketen från släden”. Förstummad ser jag på pappa, ser på tomten och ser på pappa igen och förstod att jag hade gjort bort mig. Jag kröp upp vid sidan av mamma och sa inte ett pip mer så länge tomten var där. Det var knappt jag vågade tacka för julklapparna jag fick. Tänk vad jag skämdes. Hur kunde jag bara tro att tomten inte fanns.

Och vit jul var det. För tomten kom ju med släde…

҉ ҉ ҉ ҉ ҉ ҉ ҉ ҉ ҉ ҉

Nu är det länge sedan det har varit bröd i bloggen och nu till jul passar det extra bra med detta mörka lite söta grovbrödet. Ett grovbröd måste ju finnas på julbordet, om inget annat så till sillen. Men det är väldigt gott året runt till många rätter som sallader, fisk, soppa… ja listan är lång.

Ska du bara baka ett bröd denna julen, så rekommenderar jag på det  varmaste att du provar detta enkla men mycket saftiga grovbröd.Till 1 stort bröd


Ingredienser:
9 dl dinkel fullkornsmjöl
6 dl vatten
2 ½ dl hemgjord dadelsirap (kan inte bytas mot den färdigköpta som blir allt för söt, men det är väldigt enkelt att göra egen dadelsirap)
1 dl palmsocker (kokosblomstsocker)
1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
50 g torrjäst
2 tsk färsk citronsaft

Toppning:
Krossade dinkelflak

Gör så här:
Först ska mjölet skållas. Häll mjölet i en stor skål som tåler kokvarma temperaturer.

Häll vatten, dadelsirap och palmsocker i en gryta och koka upp. När det kokar häller du den varma vätskan över mjölet och blanda med en trägaffel.

Sätt en termometer i degen. Rör runt i degskålen av och till så att den kallare ”utsidan” blir blandad med det varma på ”insidan” av degen och temperaturen vill sjunka fortare utan att ”utsidan” blir för kall.

När termometern har gått ned till ca 38-40˚C häller du i salt, jäst och citronsaft. Blanda noga och stjälp sen upp degen i en brödform med bakplåtspapper. Strö på krossade dinkelflak, gärna i ett snyggt mönster.

Sätt över plastfolie och låt brödet jäsa 1 ½ - 2 timmar.

Grädda brödet mitt i ugnen på 175˚C i ca 60-75 minuter beroende på ugn. Passa på att brödet inte blir för mörkt i färgen. Brödet ska vara genombakat men ändå saftigt så om du provar med en baksticka så ska inget följa med på stickan men när du känner på stickan är den lite klistrig. Du kan också knacka på undersidan av brödet som ska låta ihåligt.

Låt brödet svalna på bakgaller under torr handduk.

Brödet kan frysas

Ha en skön måndag! Nu är det bara 8 dagar kvar...


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

10 kommentarer:

 1. Hihi Underbart <3
  Det där brödet låter riktigt gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :o) Super gott grovbröd som jag hoppas du får möjlighet att prova. / Kram Kicki

   Radera
  2. Ja,det tror jag för min vän Nina skulle testa att baka det :)

   /Kram

   Radera
  3. Så trevligt :o) Glädjer mig till att höra vad ni tycker / Kram Kicki

   Radera
 2. Brödet blev bra och riktigt gott Nu ska jag bjuda kära Fru Eriksson=)

  SvaraRadera
 3. Nu imorse åt jag detta brödet hos min vän Nina - Så gott :)
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att ni gillade brödet/ Kram Kicki

   Radera
 4. Hej!
  En undran, varför ska man skålla dinkelfullkornmjölet? Hittade bara vanligt dinkelmjöl, det var kanske onödigt att skålla det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dan!

   Ju grövre mjöl och ju mer grovt mjöl man använder när man bakar bröd, ju smuligare blir brödet när det är färdig bakat. När du skållar mjölet får du ett överskott av vätska i brödet som gör att det blir saftigare och därmed smular mindre och håller sig färskt längre.

   Till viss del påverkar det också smaken på brödet, och inte minst så bryter det ned en del av stärkelsen i brödet. I skalet på grövre mjölsorter finns ett enzym (som jag inte kommer i håg namnet på just nu) som med hjälp av skållning bryts ned och det hjälper kroppen att ta upp bland annat viktiga mineraler.

   Ett siktat dinkelmjöl behöver du inte skålla, men du har inte gjort någon skada. Men det vill inte bli ett grovt bröd med bara siktat dinkelmjöl. / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...