27 december 2013

Flatbröd med inspiration från Island

 
Julen är över för denna gång och jag hoppas att du har haft en skön helg. Man längtar ju så intensivt till julmaten genom hela året, men efter att ha ätit julmat i ett par dagar så är man kanske klar för något annat, eventuellt julmaten i en annan form.

Jag har gjort mjuka flatbröd med inspiration från isländskt Flatbraut. De passar bra oavsett om du vill ha en nordisk tapas med julmaten som blev över, rulla in ett par köttbullar och sallad - eller helt enkelt till något helt annat du tycker är gott. Flatbröd kan ätas året runt och är gott till soppa, sallad, gryträtten eller bara som de är.

Brödet bakas utan ugn, är 100 % basiskt och utan jäst.

8 mjuka flatbröd

Ingredienser:
2 dl dinkel fullkornsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl + till utbakning
¾ tsk salt – jag använder himalayasalt
3 ¾ dl vatten

Gör så här:
Först ska mjölet skållas. Häll mjöl och salt i en skål som tåler kokvarma temperaturer.

Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen och blanda ihop tills allt mjöl har blivit uppsuget av vattnet.

Låt blandnigen stå ca 10 minuter. Om det fortfarande är för varmt för att du ska kunna jobba med degen, låt det stå lite till.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in siktat dinkelmjöl i degen tills du har en medgörlig, elastisk deg som inte är kladdig. Blanda inte in mer än nödvändigt.

Dela degen i 8 delar och kavla ut dem tunt utan att brödkakan spricker på mjölat bakbord, ca en halv centimeter tjocka. Det är viktigt att brödet inte sitter fast på bakbordet, så vänd brödkakan flera gånger när du kavlar och eventuellt strö mer mjöl på bakbordet. Avsluta med naggkavel på bägge sidor. Har du inte naggkavel så kan du nagga brödet med en gaffel på bägge sidor.

Använd en stekpanna som har någon form för no-stick beläggning. Sätt på plattan på max värme. När stekpannan är varm lägg i den första brödkakan och stek bägge sidor till den har en fin färg. Hellre lite mörk än för ljus.

Det kan hända att du måste sänka värmen till medelvärme för att inte bränna brödkakorna. Får du en som blir lite bränd så torka ur stekpannan med hushållspapper innan du lägger i nästa brödkaka. Jag brukar kavla ut alla brödkakor först och kan sen koncentrera mig om stekningen.

Lägg brödkakorna på hög efter hand som du steker dem. Givetvis smakar de bäst när de är nygräddade.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Låter både smart & gottit :)
  Gott slut på 2013 & Gott Nytt år 2014 önskar jag/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi! Hela familjen tyckte de var goda så de försvann fort. Gott Nytt 2014 till dig också :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...