29 december 2013

Fiskgryta med lax och skaldjur i saffranssås

 
Det har verkligen kliat i fingrarna några dagar för att få börja laga mat igen. Även om jag nu är hemma i Sverige hos min familj så lånar de gärna ut köket till mig och jag kan kockelera och baka så mycket jag vill.

Inget glädjer mig mer än när hela familjen samlas och jag kan få bjuda dem på middag.

Just det att alla i familjen samlades kring matbordet har alltid varit en självklarhet för mig både under min uppväxt och senare när jag blev vuxen. Även en dålig middag förgylls med glädje när hela familjen är samlad.

Nu blev det denna härliga fiskgryta som fick samla familjen.


 5-6 personer

Ingredienser:
Ca 750 g färsk lax
Ca 500 g räkor med skal
Ca 500 g blåmusslor med skal
Ca 500 g fänkål
Ca 100 g bananschalottenlök – vanlig schalottenlök går också bra
6 vitlöksklyftor
Ca 300 g skalad morot
Ca 150 g röd paprika
Ca 150 g palsternacka
5 dl färdig grönsaksbuljong
5 dl matgrädde – jag använder iMat havregrädde från Oatly 13 %
10 vitpepparkorn
½ g saffran
1 stort knippe persilja
Smör utan salt och rapsolja till stekning
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Börja med att skala räkorna. Lägg räkorna kallt och lägg allt skal efter räkorna i en gryta tillsammans med buljong, 2 dl av grädden samt vitpepparkorn. Tillsätt också lite salt samt 3 vitlöksklyftor. Du behöver inte skala vitlöken, men krossa till den med bladet på kniven och dela den i två innan du lägger den i grytan.

Låt räkskal blandningen få ett uppkok och sen sjuda sakta i ca en halvtimme så att du får ut mycket smak från räkorna. Sila sen bort skal, vitlök och kryddor så att du bara har kvar den rena buljongen från räkorna. Nu kan du kasta räkskalen.

Schalottenlöken delas i två och skivas. 3 vitlöksklyftor skalas och finhackas
Fänkålen och paprika finhackas.
Morot och palsternacka strimlas i tändsticksform (juliennestrimling).
Musslorna skrubbas rena. Knacka på dem så du ser att de går ihop helt så att du vet att de fortfarande är levande och friska.
Laxen delas upp i kuber efter önskad storlek. Ju större bitar du gör, ju längre tid tar det för dem att bli färdig. Jag delar min lax i ca 3 cm kuber. Strö över lite salt och blanda runt.

Ta lika delar smör och olja, ca 2 msk av var, i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och fänkål och stek dem mjuka på svag värme utan att de tar färg. Häll i buljongen från räkorna samt saffran.

Koka upp blandningen och lägg i musslorna. Låt det stormkoka i 5 minuter. Sänk värmen och ta ut musslorna. De musslor som inte har öppnat sig måste du kasta. De andra musslorna ställer du till sidan så länge.

Nu ska såsen reduceras och bli mer kraftig i smaken. Låt det sjuda på svag värme i ca 45-60 minuter.

Lägg därefter i strimlorna av morot och palsternacka samt den hackade paprikan. Tillsätt resten av grädden, 2 ½ dl. Låt grönsakerna sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar, men var försiktig med saltet eftersom också fisken är salt. Lägg i laxbitarna och sörj för att de kommer under ytan. Hur lång tid det tar innan laxbitarna är färdiga avhänger av hur stora laxbitar du har.

Du kan enkelt kontrollera en bit om den är färdig efter ca 5 minuter. Om inte låt grytan sjuda några minuter till. Precis innan laxbitarna är färdiga, stäng av värmen men låt grytan stå kvar på plattan. Lägg i räkor och få dem också under ytan, och så lägg musslorna på toppen. Lägg på locket och låt stå några minuter så att allt blir varmt.

Finhacka persiljan och strö över precis innan servering.
Jag serverar min fiskgryta med nygräddat flatbröd. Men du kan givetvis servera tillsammans med ris, potatis, blomkål- eller potatismos.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så mysigt att kockelera hihi ...
  Denna rätt låter riktigt god - Älskar ju Lax här/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst låter det mysigt :o) Älskar när jag får experimentera i köket och nu är det inte så mycket annat jag behöver tänka på när jag har semester än familjen och mat :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...