2 december 2013

Brunkål, nyttigare variant sötad med dadlar

 
Brunkålen är helig för mig. Den måste bara helt enkelt finnas med på julbordet. Brunkål kan jag äta varm som kall, och jag behöver inte ha något till. Så just brunkålen har varit viktig för mig att hitta ett alternativ till eftersom en traditionell brunkål är full av socker i form av sirap samt ättika som kroppen inte helt gillar.

Jag har genom åren försökt mig på lite olika alternativer med sötning. Och faktisk har jag blivit nöjd varenda gång. Men i år har jag verkligen gått över mina egna förväntningar och hittat en helt suverän balans i brunkålen.Ingredienser:
ca 2 ½ kg vitkål (när stock och fula blad är borttagna)
3 msk rapsolja
3 msk smör utan salt
500 g dadlar utan kärnor
2 dl agavesirap
4 dl äpplecidervinäger
3 tsk malen vitpeppar
2 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
När du köper dadlar så undvik dem som du hittar färdigförpackade i de flesta matbutiker nu som vi närmar oss jul. Köp dadlar som säljs i lösvikt. De är större och saftigare och du slipper det något hårda skalet. Du kan också hitta dadlar i lösvikt i i en del speciella butiker med ett större urval av utländska, och för svenskarna ett mer exotiskt urval av matvaror och kryddor..

Om du likväl väljer att köpa de som är färdigförpackade, så måste de skalas. Lägg dadlarna i blöt 4 - 6 timmar om de skulle vara lite torra.

Hacka upp vitkålen. Värm upp olja och smör i en större stekgryta och bryn vitkålen på medel värme tills brunkålen får lite färg, Passa på att det inte blir bränt.

Finhacka dadlarna och lägg dem i grytan tillsammans med sirap, äpplecider, salt och peppar. Låt brunkålen stå på svag-medium värme under lock i ca 1 – 1 ½ timme. Rör om med jämna mellanrum.

Smaka av med eventuellt med mer vitpeppar, salt, äpplecider och agavesirap. Låt smakerna gå samman 5-10 minuter innan du smakar av igen.

Brunkålen kan du göra länge innan jul och frysa in.

Så då var vi ännu en dag närmare jul.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...