25 november 2013

Vegetariska kåldolmar

 
Om 5 dagar, den 30. november,  är det kåldolmens dag. Men jag klarar inte att vänta 5 dagar till och måste dela med mig detta supergoda recept på vegetariska kåldolmar. Jag har gjort en rejäl laddning så jag har kåldolmar i flera dagar, för det är ju så gott.

Det är ju också vegetarisk måndag, och vad kan passar bättre än en vegetarisk rätt som denna.

Kåldolmar eller Kålruletter som det kallas i Norge, kunde man ju tro var en nordisk rätt eftersom det i  Sverige omtalas som Svensk husmanskost. Och ja, jag tycker nog att det är en nordisk rätt.

Kåldolmar är en typisk rätt som har hittat sin inspiration någonstans där ute i världen och är en försvenskad variant av maträtten vinlövsdolmar eller dolmar, som är husmanskost egentligen både i mellanöstern och i länderna kring medelhavet.

Vem som var först med rätten kan ju diskuteras (och det gör man), men det är ju inte det som är det viktigaste.

Hur kåldolmarna kom till Sverige och blev de kåldolmar vi känner till i dag, är också en omtvistad fråga. Och den debatten med meningar utan bevis har jag inte tänkt gå in på.  Men det äldsta beviset för kåldolmar i Sverige, med tanke både på rätten och på namnet, finns i Anna Christina Wargs (också omtalad som Cajsa Warg) kokbok från 1765 till ”Hjelpreda i Hushållningen för unga fruentimber” som var en berömd ”hjelpreda” som kom ut första gången (tror jag) 1755.

Det var ett recept på turkisk Dolma som lagades med vinblad, men där hon också tipsar om hur man kan använda kålblad i stället för vinblad. Det är roligt med gamla recept. Här får du Cajsas recept direkt kopierad från hennes kokbok:

”Dolma.

Man tager en fet Kalf-fierding: det renaste Köttet skäres i små tärningar, och alla senor tagas bort: Sedan hackas det litet. All njur-talgen skäres i helt små tärningar, och lägges dertil en liten näfwa wäl twättade Risgryn, Peppar, muskottblomma, litet Neglickor, Salt och Lök; Detta alt blandas wäl tillsammans: Sedan tagas Windrufsblader, som litet förwällas, och tager ut de tiockaste stielkar, nederst wid bladen: Sedan lägges litet af köttet i hwart blad, och wiker bladet rundt omkring köttet, samt formerar det rundt som en boll. Kalfbenen huggas sönder och läggas i bottnen på Kietteln, tillika med det som skrädes ifrån Köttet: Där ofwan uppå läggas de små bollarna, och slås så mycket salt wattn derpå, at det knapt räcker til det som är inlagt i kiettelen, men intet står öfwer. Så mycket salt lägges dertil, at saucen blifwer lagom salt; Inuti lägges en Trätalrik, med en liten tyngd på: Sedan kokes det lyckt en och en half timma, på sakta eld. När de rättas an, slås deras egen sauce öfwer dem, som då ej bör wara mera än som går på fatet. Wid bordet klämmes Citron saft öfwer dem. At kunna nyttja denna rätten om wintern, så lägger man in windrufsblader i Sallaka, med litet ätticka uti. När de skola brukas, så sköljas de wäl uti åtskilliga wattn, och sedan förwällas: Skulle då intet kännas någon syra i bladen, sedan de äro förwälda, så stänkes litet winätticka, at de få någorlunda fin naturliga syra igen.

Den som ej har tillfälle at få windrufweblad, kan i det stället nyttja kålblad. De skola äfwensom förwällas och de grofwa stielkarna tagas utur; Men när kålblad brukas, så är intet nödigt at krama Citron-saft öfwer eller dertil bruka något surt.

Goda jerngrytor kunna brukas, när man härtil nyttjar kålblad, men med windrufweblad, måste nyttjas wäl förtenta Kopparkäril, och dertil äro bukige pannor tjenligast, som äro trånga ofwantil, så conserveres saften desto bättre.”


Ni som följer min blogg, vet att jag inte äter kött så ofta. Men jag försöker att smakmässigt finna vegetariska varianter på traditionella kötträtter. Och det är inte snack om at jag använder vegetarisk köttfärs till mina kåldolmar, för då kan jag ju lika gärna äta kött eftersom jag inte är vegetarian.

Men dessa vegetariska kåldolmar kan du bjuda vilken som helst köttätare på och de kan varken se eller smaka att det inte är kött i dem.

Till ca 15 kåldolmar behöver du:

Ingredienser:
1 stort vitkålshuvud
1 liten lök – röd eller gul
ca 400 g kokta kikärtor – om du vill koka kikärtor själv så hittar du recept HÄR
1 dl bovetegryn
2 dl vatten
2-3 tsk arrowrot
½ - 1 msk matgrädde – jag använder Oatly iMat
5 dl färdig grönsaksbuljong
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar
Malen svartpeppar
Malen kryddpeppar
Rapsolja och smör utan salt till stekning

Ingredienser till såsen:
Matgrädde – jag använder Oatly iMat
1-2 tsk sojasås – jag använder glutenfri sojasås (kan uteslutas då det bara är för att ge lite extra färg på såsen)
Salt – jag använder himalayasalt
Malen kryddpeppar
Malen svartpeppar
Evt. redning

Gör så här:
Skölj bovetegrynen noga genom en sil. Lägg bovetegrynen i en gryta och tillsätt lite salt. Koka upp och sänk sen värmen. Låta sjuda på svag värme tills allt vattnet är borta. Ställ bovetegrynen att svalna.

Skär bort den yttre stocken på vitkålen. Ta bort eventuella fula blad. Koka upp en stor gryta som vitkålen får plats i med lättsaltat vatten. Beräkna ca 1 msk salt/ liter vatten.

När vattnet kokar lägger jag i vitkålshuvudet. När de yttre bladen börjar bli mjuka tar jag upp vitkålen och tar av de bladen som har mjuknat och lägger sen tillbaka vitkålen igen. Upprepa till du har 15-16 stora fina blad. Du kan gärna förvälla bladen vidare någon minut tillsammans med vitkålshuvudet om de inte är helt mjuka.

Lägg bladen så att de får rinna av och svalna.

Finhacka löken och stek den mjuk i lite olja. Den ska inte få färg. Ställ löken att svalna.

Lägg kikärtor och den avsvalnade löken i en skål och använd en stavmixer för att smula sönder kikärtorna. Blanda i de avsvalnade bovetegrynen, matgrädde och arrowrot. Smaka av med salt vitpeppar, svartpeppar och kryddpeppar. Låt blandningen stå 15 minuter innan du använder den så att arrowrot och matgrädden får stabilisera blandningen.

Ta ett vitkålsblad och skär bort den grova stjälken- Lägg en klick av kikärtsröran, en stor matsked, i mitten av kålbladet. Vik över från dig först. Vik in sidorna och rulla sen ihop kåldolmen. Upprepa samma sak med resterande kålblad.Använd en djup stekpanna med lock och ta lika mycket olja som smör i pannan, ca ett par matskedar av varje. Lägg i dolmarna med skarven ned och stek dem runt om på svag till medels värme tills de har fin färg utan att vara brända. Häll över buljongen och sätt på locket. Låt stå och sjuda på svag värme i ca 45-60 minuter.

Du kan också tillaga dem i ugnen. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Slå i buljongen direkt och tillaga i 1 ½ timme på 225˚C mitt i ugnen.

Ta upp dolmarna och håll dem varma i ugnen på svag värm i en ugnssäker form med lock eller sätt över lite aluminiumsfolie. Tillsätt grädde, sojasås och kryddor i buljongen och gör en sås. Jag har inte skrevet några exakta mått eftersom du enkelt kan välja att göra den mängd och smak du vill ha. Blir den för tunn kan du använda lite redning, Låt såsen sjuda på svag värme tills du är nöjd med mängd, smak och konsistens.

Om du vill kan du i stället för sås använda den färdiga skyn. Eventuellt tilssätt lite kryddor. Kåldolmarna kan givetvis frysas.

På bilden har jag serverat mina kåldolmar med kokt potatis, sås, mina inlagda rödbetor med apelsin och nejlika samt en råkostsallad med morötter i två färger och finhackad persilja. Vill du ha något sött till så passar rårörda lingon väldigt bra.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

6 kommentarer:

 1. Jag gillar kåldolmar men tyvärr inte min Fru Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du besöker min blogg Micke. Får ju läst ett och annat om dig i Fruns blogg :D Det som är skönt är att man kan snurra in vad man vill i dolmarna. Kanske en svampfyllning eller en grönsaksfyllning. Men alla kan ju inte gilla allt. Så ä det bara :D / Kicki

   Radera
 2. Jag äter inte kål för tål det inte,men måste säga - Det är ett otroligt vackert upplägg,Kicki <3

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi. Ja vi har väl alla några ting som vi inte tål. Men det finns som väl är mycket annat att äta än kål :D

   Radera
  2. Jaaa...Precis & du ger massa inspiration & tips här :)
   Tack för det/Kram

   Radera
  3. Tack snälla du/ Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...