1 november 2013

Pumpafylld ravioli med krämig ost- och pumpasås

 
För många så är pumpa det samma som Halloween. Jag för min del äter mycket pumpa eftersom den har en lång säsong och lång hållbarhet. Jag köper gärna hem mycket pumpa i säsongen och har sen i princip pumpa tills det ar säsong igen eftersom att den håller i många månader så länge den inte blir skadad.

Som jag har nämnt tidigare så är min favorit Butternut squash, men du kan tillaga denna rätt också med andra matpumpasorter som Muscat, Hokkaido och Grey. Men av dessa är nog Butternut squash den mest allsidiga sorten.

Den pumpa som man mest förbinder med Halloween och som man gärna använder som dekoration och de som man hittar i butikerna i oktober är framodlad för att användas som dekoration. Den kan användas till mat, men jag ville nog ha valt en av de andra matpumporna.


Till 2 portioner

Ingredienser till raviolin:
Pasta gjord på 2 ägg. Recept hittar du HÄR
Ca 350 g pumpa - jag använder butternut squash
1 röd chili
  Stor handfull färsk persilja – jag använder bladpersilja
100 g fetaost. Jag använder fetaost gjord på enbart getmjölk
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Olivolja

Ingredienser till såsen:
150 g pumpa
1 liten rödlök
1 ½ -2 dl matgrädde – jag använder iMat havregrädde
100 g fetaost. Jag använder fetaost gjord på enbart getmjölk
2-3 msk finriven pecorino-ost, du kan också använda parmesanost
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Olivolja till stekning

Gör raviolin så här:
Gör pastadegen efter receptet och lägg den kall i kylskåpet 1 timmes tid.
Dela upp pumpan i mindre delar. Chilin finhackas. Jag tar med ungefär hälften av kärnorna för att få lite sting på raviolin. Vil du ha en mildare variant tar du bort alla kärnorna, för en starkare variant, behåll alla kärnorna. Finhacka persiljan.

Lägg pumpa, chili och persilja i en ugnssäker form och ringla över 2-3 msk olivolja, strö på lite salt och svartpeppar och ugnsbaka i ca 225˚C tills pumpan är helt mjuk så den kan mosas. Blanda runt ett par gånger så att pumpan blir jämnt stekt.

När pumpan är mjuk, mosar jag den med en gaffel för att behålla en del av strukturen. Smula fetaosten och blanda ned den och till slut smaka av med salt och peppar. Ställ blandningen till att svalna.

 
Kavla ut pastadegen tunt på mjölat bakbord. Den ska vara så tunn som möjlig utan att den spricker.

Jag delar den utkavlade degen i långa remsor, ca 6-7 cm på bredden. Lägg ca 1 tsk med pumpafyllningen med en fingerbredds avstånd.


Pensla med pensel eller med fingret vatten i en fyrkant runt varje fyllning. Lägg på en tillsvarande storlek med pastadeg.

Jobba dig från den ena sidan så att du kan få bort all luft innan du trycker till den mot degen där den är penslad med vatten. Skär med en kniv eller bakhjul ut din ravioli. Var noga med att alla kanter är helt täta.

Upprepa proceduren tills du har använt all pastadegen.


Raviolin läggs direkt i kokande vatten som jag har tillsatt med lite rapsolja och salt. Raviolin är färdig efter ca 2 minuter. Häll över i ett durkslag och skölj med lite kallt vatten för att stoppa kokningen.


Gör ost- och pumpasåsen så här:
Riv lök och pumpa grovt. Steks mjukt på medelvärme med lite olivolja. Häll i 1 ½ dl av grädden och låt såsen sjuda på svag värme i ca 15-20 minuter så pumpan blir helt mjuk.

Tillsätt söndersmulad fetaost och finriven pecorino-ost. Ta grytan av värmen och använd en handmixer direkt i grytan för att få en helt slät sås. Smaka av med pecorino-ost, salt och peppar.

Eventuellt tillsätt lite mer grädde om såsen blir för tjock.

Servera raviolin med varm sås och dekorera gärna med lite finhackad persilja och riven pecorino.

Smaklig spis!


 


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...