27 november 2013

Pepparkakor - nyttigare variant med dinkel och utan raffinerat socker


Jisses vad tiden går fort nu. På söndag är det, som ni nog alla vet, 1.a advent. När adventsstjärnor och ljusstakar äntligen kommer fram och det blir lite ljus i fönstren så vet man att det går fort till jul. Det är myspys. Förväntningar inför julen. Det var något väldigt spännande och mystiskt över det hela tyckte jag som barn.

Och de åren som 1.a december infaller på samma dag som första advent, så som i år, tyckte jag var extra spännande eftersom jag fick öppna första gåvan i julkalendern som mamma hade gjort till mig samma dag som vi tände stjärnan i fönstret. Jag kan inte direkt påstå att jag kommer ihåg vad som var i julkalendern, men spännande var det.

På eftermiddagen gick vi på julskyltning och julmarknad. Hela dagen var så där extra mysigt. Drack glögg, åt pepparkakor och hade kanske turen att vinna något i tombolan. Ett år vann jag en virkad duk som jag tyckte var otroligt ful, men när man är 6 år så är väl knappast en virkad duk det man hoppas på. Mamma var ju positiv som alltid ”vilken fin duk du vann”. Jag tittade konstigt på mamma och bestämde mig för att den duken skulle hon få i julklapp, så fick vi se hur fin hon egentligen tyckte den var.

På kvällen bänkade vi oss framför TV:n, tända ljus på bordet, varm glögg med pepparkakor och lussekatter på kakfatet som vi hade bakat själva – och så tittade vi på julkalendern.

Jag fullständigt älskar pepparkakor, men har tyvärr inte ätit pepparkakor efter att jag fick problem med lederna. Men efter en del experiment på köket - ja nu blir det pepparkakor på ¨både längden och tvären", för jag har ju några år att ta i fatt.75-100 pepparkakor, avhängig av hur tunna du gör pepparkakorna och hur stora

Ingredienser:
3 dl siktat dinkelmjöl
2 dl mandelmjöl eller finmalen mandel
1 tsk vaniljpulver
1 msk malen kanel
1 tsk malen nejlika
½ tsk salt – jag använder himalayasalt
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
¼ tsk bikarbonat (natron)
2 dl palmsocker (kokosblomstsocker)
1 ½ dl sirap – jag använder ca hälften av yaconsirap och hälften mörk agavesirap

Gör så här:
Jag gör degen i en matberedare och använder kniven till matberederaen. Häll i alla ingredienser utom sirap och socker och ½ dl av dinkelsikt.

1 dl av sirapen och sockret hälls i en tjockbottnad gryta. Låt sjuda sakta tills sockret har smält. Det tar 3-5 minuter. Sätt i gång matberedaren och häll i den varma sirapen medan matberedaren går. Häll därefter i den sista sirapen. Korrigera degen med det sista mjölet tills du har en ganska fast, men ändå kladdig deg.

Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och lägg den i kylskåpet ca 30 minuter.

Kavla ut degen tunt på mjölad bakunderlag eller köksbänken. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar. Degen är lite mer fast än en vanlig pepparkaksdeg.

Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 170-175˚C i 6-8 minuter – avhänger av hur tunna du gör pepparkakorna.

Ja, då var pepparkakorna klara till 1.a advent.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

6 kommentarer:

 1. Mmm...Här luktar det Pepparkakor - gott :)
  Åh så mysigt med julskyltning & julmarknad hihi skrattar lite år när du var liten,Kicki ...

  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa du... skrattar lite åt de där minnena jag också :D. Det är så mycket som kommer fram när man förknippar minnen till en del rätter, eller som här pepparkakor. Julen var så spännande när man var liten / Kram Kicki

   Radera
  2. Glömde ju säga vilka fina Pepparkaksgrisar <3
   "Sorry" /Kram

   Radera
  3. :D Tack. Det blev lite gubbar, gummor och änglar också, men det är något speciellt med grisen. Det blir den enda grisen jag kan äta i år :D / Kram Kicki

   Radera
 2. Ja hjärtat, jag minns denna virkade duk. Tror att den finns kvar i någon låda som du o Sabina ska ta hand om. Så den kommer tillbaka ,välbehållen inte sliten, men ett kärt minne.
  Älskar dig massor med kramar mamma <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, mamma. Har du verkligen den duken kvar? Undras om jag fortfarande tycker den är lika ful. Stor kram / Kicki (pst! Nu är det inte länge kvar tills jag kommer hem <3 )

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...