14 november 2013

Pasta med asiatiskinspirerad kyckling

 
I dag är vi så internationella att det inte är något problem att blanda smaker från hela världen när man experimentera på köket.

Det är inte alltid jag vet hur det ska bli till slut när jag startar. Blir det misslyckat så är det bara att glömma allt. Men om jag lyckas så blir jag helt enkelt tvungen att göra rätten eller vad det nu är jag gör, i vart fall en gång till. Det är för att vara säker på att receptet jag ger er läsare verkligen överensstämmer med det som blev resultatet.

Därför möter i dag Italien smaker från ett eller annat ställe i Asien eftersom detta blev riktigt, riktigt bra. Matlagning utan att sättas i box, detta älskar jag.

Jag hoppas att ni gillar min rätt lika mycket som jag.Middag för 2

Ingredienser:
Bandpasta med dinkel för 2 personer - eller annan pasta du gillar och tål – hemlagad eller köpt. Följ länkarna så hittar du recept på dinelpasta med ägg och dinkelpasta utan ägg
Ca 600-700 g kycklingfiléer – jag envisas med att använda Bosarpskyckling, som är Sveriges enda KRAV-märkta kyckling
2 dl soja – jag använder glutenfri soja
Ca 2 msk finriven ingefära
1 schalottenlök
1 röd chili
2 msk kokosblomstsocker, palmsocker
Saften från 2 färska lime
Rapsolja till stekning
2-3 morötter
Stort knippe finhackad persilja och finhackad färsk chili till toppning.

Gör så här:
Jag tärnar filéerna ganska stora, ca 3-4 cm i diameter, men tunnar av dem så att de är ca 1 cm tjocka.

Lägg kycklingbitarna i en plastpåse. Häll i soja i påsen samt finhackad lök och chili utan kärnor (du kan ta med lite av kärnorna om du vill ha mer sting), riven ingefära, limesaft från 1 ½ lime samt kokosblomstsocker.

Eftersom jag lägger allt i en plastpåse blir det enkelt att blanda runt och massera in sojablandningen i kycklingen. Jag gör detta dagen innan jag skal använda kycklingen så att smakerna får satt sig ordentlig i köttet. Lägg påsen i kylskåpet över natten. Jag vänder på innehållet ett par gånger i löpet av tiden den ligger i kylskåpet.

Nu är det dags att steka kycklingen. Ta lite olja i en stekpanna eller stekgryta med lock. Bryn kycklingbitarna och häll sen i resten av sojablandningen. Låt sjuda under lock på svag värme tills kycklingbitarna är helt möra.

Jag använder en juliennekniv för att få långa spagettiliknande morots-riv. Du kan givetvis riva morötterna grovt, även om rätten inte ser helt likadan ut. Lägg morotsstrimlorna i en skål. Strö på lite salt och saften från en halv lime. Blanda runt och låt stå ca 10 minuter.

Det finns en del olika juliennestrimlare på marknaden både manuella och elektriska. Om du inte är säker på hur den ser ut, så kan du se HÄR på Bagaren & Kocken, som visar en manuell sort.

Koka pastan, häll av vattnet, skölj med kallt vatten för att stoppa kokningen. Skölj morötterna genom en sil för att ta bort resterande av saltet. De ska nu vara mjuka men ändå krispiga när du tuggar dem. Lägg pastan och de strimlade morötterna i grytan/stekpannan med kycklingen och surra runt.

Servera med lite finhackad chili och persilja. Blir en snygg färgklick mot den mörka kycklingen.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott & ser otroligt vackert ut på din tallrik/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - Några experiment blir mer lyckade än andra. :o) / Kram Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...