30 november 2013

Marsipan utan ägg och raffinerat socker

 
 
 


Som barn tyckte jag det var väldigt viktigt att göra julgodis. Jag hade en låååång lista på vad vi skulle göra, jag och mamma. Listan var så lång att skulle vi ha gjort allt skulle vi väl vara tvungna att börja i september en gång. Men det blev alltid en hel del julgodis.

Och det mest konstiga av allt är väl att jag i alla år har gjort marsipanfigurer, även som vuxen,  fastän jag inte tycker om marsipan. Och jag är knappast en konstnär när det gäller att forma vackra marsipanfigurer. Men jag vill ha dem med på godisbordet. Det tillhör liksom mitt godisbord. Jag har gjort dessa marsipanfigurer i alla år även om jag nu inte tål socker lika bra längre.

Men nu har jag äntligen klarat å komponera en marsipan som jag gillar. Passar ypperligt för både allergiker, diabetiker och andra som vill undgå för mycket socker eftersom den har lågt GI (Glukos index) samt för dem som inte tål ägg. Och den är vansinnigt god!
Ingredienser:
200 g mandel
4 msk sötin florsocker eller sukrin florsocker
2-3 msk yaconsirap
1 krm äkta vaniljpulver
Några droppar bittermandelarom efter smak

Gör så här:
Skålla, skala och torka mandeln.

När mandeln är helt torr mals den fint. Häll mandel, sötin och vaniljpulver i matberedaren.

Personligen föredrar jag sötin framför sukrin på grund av smaken. Jag tycker att sukin har en något metallisk smak därför använder jag sötin. Men gillar du sukrin så går det lika bra-

Sätt i gång matberedaren och låt de torra ingredienserna blandas. Häll i sirapen lite i taget tills marsipanen börjar ta form och bli en deg. Droppa i bittermandelarom. Ta bar alite åt gången och smaka av så att det inte blir för mycket- Låt marsipanen gå i matberedaren några minuter.

Du har nu en marsipan till bakning och godis.

Färga gärna marsipanen med hushållsfärg. Marsipanen är i utgångspunkt mer gul på grund av både vaniljsocker och yaconsirap och kräver därför mer färg, och det blir inte helt lika och klara färger som när man färgar vanlig marsipan. Men vad gör väl det, smaken är viktigare än färgen denna gång.

Använ lite sötin florsocker om du ska kavla ut marsipanen till för exempel en tårta. Förvara marsipanen i plast så håller den sig mjuk och fin.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Hihi så söta <3
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi... ja de ble lite söta även om jag inte är en marsipankonstnär :D / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...