28 november 2013

Lussekatter med dinkel


Efter mitt inlägg i går med pepparkakor, så började jag funderare på om jag kunde komma ihåg någon av de första julkalendrarna som jag tittade på som barn. Jag kommer ihåg en julkalender med en tant med rött hår som skulle få barn… mmm… Mumintrollen minns jag. Teskedsgumman, hon som blev liten som en tesked. Ja så var det Trolltider och en med stjärnor, men då tror jag att jag var äldre.

Men man kan ju inte bara tro. Jag var givetvis tvungen att ta ett sök på nätet om det kunde ha varit en julkalender med en tant med rött hår som jag kanske kunde ha sett. Jo då, ”Broster, Broster!”. Den gick på TV 1971 och den rödhåriga tanten var Claire Wikholm och så var Carl-Gustaf Lindstedt med.

Tydligvis var den en av tidernas mest utskällda julkalendrar och kritiken gick bland annat ut på att den var svårbegriplig, handlade för lite om julen och var vänstervriden. Hmm… Vad säger det om mig? Nej, jag måste skratta. Det var nog tur att jag inte var så gammal att jag förstod julkalendern.

Men det är några år jag inte kommer ihåg eftersom Mumindalen kom 1973 och så var det Teskedsgumman 1975. Jag har kanske selektivt minne och bara kommer ihåg vart annat år. Trolltider och den med stjärnorna kom mycket senare, men det var väl då jag satt med min lillasyster för att hon skulle se på julkalendern.

Vilken är den första julkalendern du kommer ihåg?

Fram till 1969 hade vi bara en TV kanal att se på och det var inte sändning på onsdagar. Sändningarna höll inte på dygnet runt som i dag utan började en gång på tidig kväll och slutade vid niotiden.

I vår familj köpte vi vår första färg TV ca 1970-71. Men det var bara sändning med färg 6 timmar i veckan i början efter att man startade den reguljära sändningen med färg 1 april 1970.

När det inte var TV-sändning var det bara en testbild med ett ansikte för att man skulle kunna ställa in riktiga färger. Tv:n kom i ett kabinettskåp med dörrar framför som bara öppnades när vi skulle se på TV. TV var ett dyrt köp, lika dyrt som de mest fancy apparaterna i dag om man ser på värdet på kronan. Mina föräldrar köpte Tv på avbetalning för 40 kronor i månaden. Av nyfikenhet letade jag upp vad en TV den gång kunde jämföras med vad en TV kostar i dag, Och det var i dagens mått TV för över 30 000.

Ja, nu kom jag in på ett litet sidospår. Men tillbaka till det jag egentligen skulle skriva om – lussekatter. Lussekatter eller lussebullar förbinder man ju mest med Lucia, men jag bara måste ha mina första lussekatter till 1.a advent.

Men i år har jag fuskat ordentligt. Det fick bli lussekatter och kryddig chokladmjölk så där på en vanlig veckodag innan advent. Man måste ju ha lite fest i vardagen också.

Till ca 20 lussekatter – beror på hur stora du gör dem

Ingredienser:
3 tsk torrjäst
3 ¾ dl matgrädde eller fet mjölk – jag använder Oatly iMat havregrädde 7 %
1 g saffran
1 ½ msk äkta honung
2 msk yaconsirap
½ dl matyoghurt med eller utan laktos eller havreyoghurt
1 tsk salt - jag använder himalayasalt
Ca 9-10 dl siktat dinkelmjöl
Pensla med mjölk – jag använder havremjölk
Russin eller annan frukt – jag använder torkade tranbär.

Gör så här:
Börja med att lägga tranbär eller russin i vatten. Oavsett vad du använder till dina lussekatter så bör frukten ligga i vatten minst 4-6 timmar. Då vill du förhindra att frukten drar till sig vätska från degen och lussekatterna blir därför saftigare.

Krossa saffran och rör ut det i lite av den kalla grädden/mjölken. Värm mjölk/grädde tillsammans med saffran, honung och sirap. Ta av från spisplattan och tillsätt yoghurt. När blandningen håller 37˚C, häll blandningen över jästen i bakskål och rör runt.

Tillsätt saltet och därefter mjölet lite åt gången. Jag envisas med att baka förhand med skål och träslev, men du kan gärna använda maskin. Men eftersom degen inte ska arbetas med för mycket så blir det bara ett par minuter.

Degen ska vara gott samlad men ändå vara lite kladdig.

Sätt plastfolie över bakskålen och låt jäsa ca 2 timmar tills degen är ca 2-3 gånger så stor.

Med hjälp av lite mjöl på bakbordet formar du dina lussekatter till önskad form. Du ska inte baka in mer mjöl, bara använda mjölet så att degen inte är för kladdig så att du inte kan forma dina lussekatter.

Sätt lussekatterna på en plåt med bakpapper. Tryck i tranbär eller russin och pensla med mjölken. Sätt över plastfolie och låt jäsa ca 30minuter. Lussekatterna jäser upp en del men resten kommer de att jäsa i ugnen. De blir ca 3 gånger så stora mot vad du gjorde dem.

Sätt plåten i mitten i förvärm ugn och grädda i 225˚C i ca 15 minuter, lite beroende på ugn.. Lussekatterna ska få fin färg.

Lussekatterna kan gärna frysas in.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Mmmm mumms Lussebullar är ju såå gott <3
  Adventskalender är det helt klart Teskedsgumman - älskade den/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja "götapetter" Teskedsgumman var härlig. ;D / Kram Kicki

   Radera
 2. Hej du kan man använda bovete också kanske så det blir mer basiskt? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du... dinkel är basiskt, så det kan du använda med gott samvete om du har basisk kost. Men det finns inga bakverk som är basiska eller kan göras basiska. Om du vill göra kosten mer basisk och i detta fall med lussekatter genom att använda bovete så vill det inte blir den stora skillnaden eftersom sötningen inte är basisk. . Jag har inte provat att göra lussekatter på bovetemjöl men det är viktigt att tänka på att det är två olika typer av mjöl som också beter sig annorlunda. Om du bakar med bovete så berätta gärna för mig hur det gick :D / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...