22 november 2013

Krämig Sötpotatissoppa, toppad med fetaost och oliver

 
Jag har varit ett par dagar i Stavanger i jobbmöten. Det var strålande sol och ett par plusgrader där. När jag kom tillbaka på flygplatsen lite utanför Oslo, Gardemoen, så var det ett par minusgrader men frisk och klar luft och sol. Så kör jag hem. På de 45 minuterna det tar att köra hem sjönk temperaturen från -1 till -7.

Det är nackdelen med att bo i en dalsänka ute i skogen. Men ok, vi är inne i vinterhalvåret, så det är klart att jag inte ska klaga när det snart är 1:a december och det fortfarande inte är snö.

Men jag har inte satt på värmen här hemma ännu eftersom det inte har varit så kallt. Nu var det så kallt att man nästan kunde höra istappar skallra längs med väggarna… nej då. Fullt så illa var det väl inte. Men frös det gjorde jag. Fick upp värmen ganska snabbt med att tända upp en brasa och göra mig en härlig varm och mättande soppa.

Enkel och snabb att tillaga när man är frusen.
Ingredienser:
1 Liten gul lök
2 stora vitlöksklyftor
500 g sötpotatis
150 g morot (ca 2 medelstora)
80 g palsternacka (ca 1 medelstor)
1 liter färdig grönsaksbuljong (recept på hemgjord buljong hittar du HÄR)
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar
Chilipulver
Handfull färsk persilja – jag använder bladpersilja
Olivolja till stekning


Toppning:
Fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
Bruna oliver
Finhackad persilja
Olivolja

Gör så här:
Strimla löken och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk i lite olivolja i medelhög värme utan att det tar färg. Kom ihåg att olivolja inte ska ha för hög värme.

Skala och tärna upp sötpotatis, palsternacka och morot. Lägg grönsakerna i grytan och slå i buljongen.

Ge grönsakerna ett uppkok och sänk sen värmen så att det sjuder på svag värme under lock. Låt sjuda tills alla grönsakerna är mjuka. Hur lång tid det tar beror på hur stora tärningar du skar upp grönsakerna i.

När grönsakerna är mjuka, kör med en stavmixer tills du har en krämig soppa. Smaka av med salt och vitpeppar. Och vill du som mig ha lite sting i soppan tar du ett par knivsuddar med chilipulver. Låt smakerna gå ihop 10-15 minuter.

Finhacka persiljan och rör ned et i soppan precis innan servering.

Jag serverar min soppa med smulad fetaost, skivade oliver och finhackad persilja eftersom jag gillar lite sälta till soppan. Avslutar med att droppa över lite olivolja. Jag serverar soppan tillsammans med nybakat bröd.

Vill du göra en mildare variant av soppan kan du hoppa över vitlök och chilipulver och servera med en klick yoghurt.

Hoppas soppan värmer dig lika gott som mig.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...