3 november 2013

Krämig kycklingsoppa

 
Om jag tidigare har nämnt vid flera tillfällen så är jag noga med vilken sorts kyckling jag äter.  Massproducerat stressmatad genmanipulerad kyckling fylld med vätska är inte min grej. Jag äter helst Bosarps kyckling, som faktisk är Sveriges enda KRAV-märkta kyckling. Äter jag ekologisk kyckling som inte är KRAV-märkt?... Ja…nja… en gång ibland, men helst KRAV-märkt.

Jag köper hela kycklingar och styckar upp dem själv innan de går i frysen eller tillagas direkt. Jag kan då själv välja hur stora filéer och andra kyckling delar jag vill ha. Men jag kastar inte något, det jag inte använder på en gång paketeras och läggs i frysen. Också kycklingskrovet.

Av kycklingskrovet blir det kycklingbuljong, eller som i dag en krämig kycklingsoppa.

Du måste inte ha ett kycklingskrov för att göra denna soppa, men det är mycket god smak du får med dig om du använder benen i tillägg. Så nästa gång, köp en hel kyckling och använd allt. Om inget annat så blir det mycket billigare än att bara köpa vissa delar.

Soppan passar bra oavsett om du vill servera den som en förrätt, lunch eller som dagens middag. Servera gärna med nybakat bröd till. Värmer gott på kalla höstdagar.

För min del som ligger sjuk så är det hela väl tagit ut från en amerikansk film. ”Poor thing you are sick, I will get you some chicken soup…”


Ger ca 1 ½ liter soppa

Ingredienser:
Skrovet från två hela kycklingar – ca 1 kg – med både ben, skinn och det som er kvar av kött. Du kan också använda rena bitar utan ben eller delar av kycklingen med mer kött
1 gul lök
4 morötter
2 palsternackor
2 lagerblad
1 liter färdig grönsaksbuljong – gör din egen eller använd tärning.
1 ½ dl matgrädde – jag använder iMat havregrädde från Oatly
Salt - jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Hacka löken och stek den mjuk i lite olja. Lägg i delarna från skrovet och stek dem runt om med lite salt. Vi ska inte ha blodig kyckling.

Skala och hacka grova bitar av palsternacka och morot. Lägg i lagerblad och grönsakerna i grytan och häll i grönsaksbuljongen.

Nu skal detta få stå på svag värme under lock ca 1 ½ - 2 timmar. Rör om av och till. Viktigt att det inte kokar utan bara sjuder lätt.

Häll soppan genom ett durkslag och häll sen tillbaka i grytan. Kycklingen och grönsakerna får stå och svalna tills du tål att ta i det utan att bränna dig. För det är så mycket enklare att använda fingrarna när du ska sortera ut köttet från kycklingen småben när du använder fingrarna och känner småbenen på en gång.

Grönsaker och kycklingköttet lägger jag tillbaka i grytan efter att ha rensat skrovet. Kör med en handmixer tills soppan är helt slät. Tillsätt grädden och ge soppan ett uppkok, Smaka av med salt och peppar. Soppan är sen klar till servering.

Jag gör helst denna soppa minst en dag innan den ska serveras för då tycker jag den smakar som bäst.

Du kan gärna frysa den och ha färdig soppa på 1-2-3. Men då väntar jag med grädde och sista kryddning tills jag ska använda den.

Ha en skön söndag i höstrusket!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Så gott & vilken vacker kopp du serverar i <3
  /Kram

  SvaraRadera
 2. Jaaa ,vad man kan längta efter en varm god soppa när hösten kryper in.
  Stort tack för dina fina och matiga recept.
  Man blir glad och vill prova själv, ser så gott ut.
  Tack Kicki <3
  Kram Ethel.

  SvaraRadera
 3. Tack Annmi och Ethel :o) Så glad jag blir av era värmande ord <3 / Kram Kicki

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...