24 november 2013

Julkryddig varm chokladmjölk

 
Denna tid och hela vägen fram till jul kan jag inte annat än bara älska ur matmässigt hänseende. Det är så härligt att förbereda julmaten, julgodis och kakor och allt annat gott som jag önskar ha med till jul.

Jag firar för det mesta tillsammans med min familj och maten och gemenskapen har alltid varit det som har varit viktigast, inte julklappar. Julklappar blir mest till barnen och är utöver det inte viktigt.

Det är ju egentligen inte annat än byta pengar. De enda julklappar jag verkligen sätter stor pris på är de där någon har lagt tid och energi och gjort något speciellt till mig. Det kan vara en teckning från ett av barnen, något ätbart… ja ni förstår vad jag menar. Det är gåvor som känns speciella för mig.

Jag är uppväxt med en familj som alltid har haft öppna armar och stort hjärta för de som inte har någonstans att ta vägen på julaftonskvällen. Så ofta har julaftonskvällen varit tillsammans med för mig, helt okända människor. Men vilka härliga jular det har varit.

Ett år kommer jag speciellt ihåg när jag var säker på att mina föräldrar hade som mission att ingen i hela bygden skulle fira ensam. Jag var nog 8 eller 9 år gammal. Min syster var i vart fall inte född. Då kom de två gubbarna som brukade sitta på bänken i parken, tanten som vi alltid mötte när vi la blommor på mormors grav, mamman till de två tjejerna som alltid var sommarbarn hos oss, mina ogifta morbröder (den ena gifte sig faktiskt senare med den ensamma mamman), ja så var det ett par gubbar och tanter till som jag inte helt kommer ihåg var de kom ifrån. Vi var nog bort emot 15-20 personer runt julbordet Vilket matgilde det var!

Mina föräldrar har ett stort hjärta och har lärt mig att sätta pris på julen på ett sätt som jag inte tror många barn får uppleva i sitt liv. Detta har både jag och min syster fått med oss i bagaget och därför är det alltid lika överraskande och trevligt att se vem som dyker upp till julmiddag.

Och medan vi väntade på att julmiddagen blev färdig fick vi ungar varm chokladmjölk.Ingredienser:
6 dl mjölk – jag använder havremjölk, men du tar den mjölk du tål och som passar dig
1 dl färskpressad apelsinsaft
3-4 msk kakao
2 msk palmsocker (kokosnötblommasocker)
2 tsk yaconsirap – eller annan sötning du önskar
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
1 krm malen nejlika
1 krm malen kardemumma
1 stjärnanis

Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad gryta. Låt koka upp. Ta av från värmen och låt stå 5 minuter under lock så att alla smakerna får ”gift” sig.

Värm upp chokladmjölken igen om den har kallnat för mycket, ta bort stjärnanis och häll upp.

Serveras tillsammans med en klick mandelgrädde, sojagrädde eller vispgrädde (med eller utan laktos) och strö över lite fint med kanel, eventuellt lite rivet apelsinsskal.

Ha en skön söndag!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

7 kommentarer:

 1. Håller med dig - Gemenskapen runt Jul är viktigast <3
  Så härlig din Julkryddig varm chokladmjölk ser ut,ska jag nog testa/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är barndomsminnnen. Och jag som egentligen inte gillar choklad, men chokladmjölk älskar jag Tack för dina fina ord om min blogg i din blogg http://frunsblogg.blogspot.no
   Ha en skön söndag! Kram Kicki

   Radera
 2. Vilka underbara föräldrar! Verkligen ett ♥ av guld! En underbar varm och generös tanke och gest. Jag lovar, det har de tillbaka många gånger om.
  /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina! Inte bara har det blivit uppskattat av de som kom på julmiddag men det har spridit sig vidare, inte bara till oss barn. Det blev som ringar på vattnet. Och fortfarande dyker det upp "hemliga gäster" till jul. Ingen ska behöva vara ensam till jul om man inte väljer det själv. Tack för dina värmande ord och besök/ Kram Kicki

   Radera
 3. Lilla Hjärtat jag blir så glad att ni för våra tradition vidare. Jag känner fortfarande att ingen absolut ingen ska vara ensam under julhelgen.
  Älskar dig jag för dina varma tankar.
  Mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära mamma! Ingen är som du! Du är min förebild i mycket :D / Kram Kicki

   Radera
 4. Håller med Carina i hennes kommentar och denna dryck låter god/Nina

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...