23 november 2013

Börek - nyttigare variant med dinkel

 
Har du hört talas om Börek? Eller kanske du har varit en tur i Turkiet och smakat Börek? Du hittar ofta Börek också i en del speciella butiker med ett större urval av utländska, och för svenskarna ett mer exotiskt urval av matvaror och kryddor.

Så vad är Börek?Börek är en turkisk fylld pirog eller paj. Ofta fyllda med spenat, kött, kyckling, ost, ägg, potatis eller något annat gott. Så flera varianter förekommer.

Börek hittar du också i olika fasonger och de görs med yufka (turkisk smördeg) eller med en vetedeg
gjord på jäst. Helt beroende på var du är i Turkiet.

Om du vill göra dina Börek med yufka ska du förhöra dig i en butik med ett större urval av utländska, och för svenskarna ett mer exotiskt urval av matvaror och kryddor, om de har turkisk smördeg, eftersom den är lite annorlunda än den svenska varianten av smördeg.

Jag har ätit av bägge typer, både med yufka och vetedeg. Jag gillar bägge två. De som är gjorda på vetedeg är mer mättande än de som är gjorda på yufka. Därför bestämde jag mig för att jag skulle försöka göra en variant på Börek som liknar på vetedegs varianten eftersom jag nu inte tål den traditionella sorten längre. Det är väl något jag kan sakna ibland ”grab & run” – få en Börek med sig i handen när man har handlat.

Så var det då en variant av detta bakverk. Vilket mjöl skulle jag använda? Jag bestämde mig väl egentligen tidigt att göra dem med dinkelmjöl, men dinkelmjöl uppför sig lite annorlunda så det har blivit några experiment på vägen. Så även om jag har gjort många goda Börek de sista månaderna, så blev de inte helt som jag önskade, förrän nu.

Detta är en variant av Börek gjord med dinkeldeg. Suveränt gott!

Ingredienser:
½ tsk torrjäst
2 dl vatten 37˚C
5 dl siktat dinkelmjöl
3 ½ msk rapsolja
1 tsk salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Blanda torrjästen med lite av vattnet. Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg och ställ att jäsa under plast ca 1 timme.

Du har nu en elastisk deg som kan kavlas ut riktig tunt utan att den spricker.
Skulle degen vara lite kladdig använd lite siktat dinkelmjöl.Kavla ut degen och dela i remsor som är ca 12 cm breda och ca 50 cm långa. Lägg fyllnaden längs ena långa kanten och rulla ihop med hjälp av degskrapa. Jag snurrar sen ihop degen så att den blir som en stor, lite avlång snurra.

En annan variant är att du delar upp degen i fyrkanter efter att du har kavlat ut degen, ca 15x15 cm.

Lägg fyllningen mitt på fyrkanten och vik sen över kanterna. Forma den innan dy lägger den på plåten med skarven ned.

Låt dem jäsa på plåten under plast i ca 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen på 225˚C i ca 15-20 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler under handduk.

Du kan gärna göra dubbel sats på en gång och frysa in. Enkelt att ta med på utflykten, lägga i matlådan eller bara mysa med en Börek till mellanmålet.

Mina favoritfyllningar är med spenat och fetaost samt en enkel variant med tomat och fetaost.

Ingredienser till spenatfyllning:
1 bananschalottenlök, eller 2 vanliga schalottenlök
500 g färsk spenat.
½ dl turkisk neutral yoghurt
Olivolja till stekning
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Samt fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk

Gör så här:
Finhacka löken och stek den mjuk i medelvärme i olivolja. Löken ska inte ta färg. Låt spenaten rinna av ordentligt efter att du har tvättat den innan du hackar upp den och lägger i pannan tillsammans med löken. Spenaten vill falla ihop. Rör av och till. Tillsätt yoghurt och smaka av med salt och peppar. Låt stå på svag värme tills det mesta av vätskan är borta.

Låt spenatblandningen svalna innan du lägger det på degen. Lägg på smulad fetaost och gör din Börek.


En annan variant jag gillar är enkel, men smakfull och passar bäst att lägga uppe på en fyrkant av degen. Lägg 3-4 delade körsbärstomater i mitten därefter finhackade svarta oliver, smulad fetaost och eventuellt finhackad färsk basilika. Lite salt och grovmalen svartpeppar och en klick turkisk yoghurt gör det hela himmelskt med enkla rena smaker.

Ha en skön lördag!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

11 kommentarer:

 1. Spännande med Börek har inte smakat det trots att jag varit i Turkiet/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot till nästa gång :D / Kram

   Radera
  2. Hihi Jaa ...
   Pst..Du har mail från mig vännen/Kram från ett soligt Sverige <3

   Radera
 2. Det kallas burek på mitt språk :) Och det finns i Turkiet, Grekland och fd Jugoslavien.
  Jätte gott. En sort paj kan man säga :) Fin blogg och goda recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Moi för din tilläggsinformation. Och jag är helt enig. Det är jättegott / Kicki

   Radera
 3. Men "invandrarbutiker" heter det väll ändå inte...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du anonym… eller vad jag ska kalla dig… Jag har funderat på vad man bäst kallar kategorin av butiker med ett sortiment som går utanför det svenska traditionella köket. Butiker där verksamheten drivs av personer som invandrat till Sverige och därmed hjälpt till att föra in mattraditioner från andra delar av världen till Sverige och ger oss ett härligt spektra av matvaror tillgängliga som vi inte visste mycket om innan vi fick ett större omfång av import – om man inte var väldigt berest. Jag har kanske fel, men tycker att invandrarbutik är ett enkelt vedertaget begrepp som de allra flesta känner till, och det ger en enkel vägledning till var man troligast hittar olika matvaror utan att krångla till det för mycket.

   I den butiken som jag nog köper in säkert 85 % av mina matvaror ägs av två mycket trevliga herrar från Turkiet. I somras hade de stängt i 3 veckor och när de öppnade igen var jag på plats. Då fråga de mig om vilken invandrarbutik jag hade handlat i när de nu hade haft stängt. Så jag är kanske naiv när jag trodde att det var allmänt vedertaget i Sverige. Kanske det bara är i Norge. Jag har ju tappat mycket av mitt svenska språk efter många år i Norge

   För det är ju så att även om de stora svenska traditionella matvarukedjorna blir bättre och bättre att ta in matvaror från andra delar av världen så ligger de ändå oftast flera steg efter invandrarbutikerna. Urval, kunskap och inte minst servicen är stor i dessa butiker, som jag nu inte vet vad jag ska kalla.

   Jag är givetvis öppen för andra benämningar, så länge det är tydligt vad som avses, så återkom gärna med namnförslag. Jag är inte ute efter att trampa någon på tårna. Jag är ju själv invandrare… / Kicki

   Radera
 4. Läste detta och kan man inte säga utländska butiker?
  Butiker med utländska varor eller utländskt sortiment?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nina för att du ger mig konkreta förslag. Det var det jag behövde. Men jag trodde att det fanns ett annat ord som jag inte visste om som jag kunde byta till. Men det verkar som det är flytande vad det heter. Men säger man verkligen Utländska butiker...? är inte alla butiker i Sverige svenska oavsett vem som driver dem? Och om man säger butiker med utländska varor eller utländskt sortiment så kan det ju vara nästan vilken matvarubutik som helst eftersom matvarubutiker generellt köper in ett mer exotisk urval i dag. Jag känner att jag behöver ett bättre ord.
   Jag har googlat och försökt hitta ett alternativ. Men det närmaste jag kommer en förklaring är att ordet blir satt med citationstecken eller att det skrivs ”så kallad…! Innan ordet. Vad är vitsen då när man fortfarande skriver det? Det blir ju inte annorlunda bara för att man skriver så.

   Jag har ändrat ordet – men det blev en lång mening för att förklara vad jag menar, men hoppas då att det inte stöter någon. Jag vill ju att läsaren ska veta precis vilken sorts butik jag menar utan att det ska missförstås eller bli en lång förklaring på det jag menar. Som sagt – ordet är borta, men jag är inte nöjd. Det känns märkligt att behöva skriva en lång förklarande text för att alla ska förstå något som kunde vara så enkelt. /Kicki

   Radera
  2. Tycker detta låter bra=)

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...