9 november 2013

Blomkålsmos


Jag använder blomkålsmos på samma sätt som jag använder potatismos, eller som en sidorätt. Gillar du inte potatis så ska du absolut prova blomkålsmos.

Tänk så enkelt det blir att få barnen till att äta grönsaker. Även om blomkålen har högst näringsinnehåll som rå så är det bättre med kokt än inte alls.

Moset kan du göra med enkel kryddning med salt och peppar. Men varför inte prova med några mer spännande smaker som vitlök, chili och örter?

Blomkål innehåller massor av vitaminer och mineraler – mest C-vitamin, betakaroten, kalcium och järn. Blomkålen har i tillägg antioxidanter. Blomkålen är bra för immunförsvaret, bakteriedödande, blodsockersänkande, renar kroppen från gifter och sänker även det onda LDL-kolesterolet.Den är också bra mot inflammationer som till exempel ledgångsreumatism och är anticarcinogen, det vill säga bra för att motverka cancer i bl.a. matsmältningsorganen. Senare forskning har visat att blomkålen också är anticarcinogen mot bröstcancer och lungcancer.

Tro det eller ej, men man har funnit bevis för att de gamla grekerna använde kålväxter för 2000 år sedan för att skydda sig mot cancer.
Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
4 dl mjölk - jag använder havremjölk från Oatly
Salt - jag använder himalayasalt
Svart eller vitpeppar
ca 1 msk osaltat äkta smör - evt tillsätt lite olja efter kokningen
Evt vitlök, chili eller örter
Evt redning - jag brukar använda arrowrot utblandat i lite vatten eftersom det är glutenfrittGör så här:
Skölj och dela upp eller skär upp blomkålen i mindre bitar och lägg den i en gryta tillsammans med mjölken och smöret. När jag använder vitlök finhackar jag den och låter den koka med i mjölken för att ge mer smak. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills blomkålen är helt genomkokt.

När blomkålen är genomkokt mosa blomkålsblandningen med stavmixer. Sätt tillbaka på plattan och smaka av med salt och peppar. Om moset blir för löst (avhänger av hur stor blomkål du använder), så red moset med den redning du önskar.

Om du vill tillsätta chili eller örtkryddor gör du det efter att du har använt stavmixer.

Vad ska du servera till din blomkålsmos?


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. jag gör själv blomkålsmos istället för potatismos. Så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är så enig Marja - gott och nyttigt :o) / Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...