20 november 2013

Avokado - basiskbildande och kolesterolsänkande
Jag gillar verkligen avokado. Visste du att avokadon är sprängfylld med nyttiga fetter som både kan förebygga rynkor, sänka kolesterolet, förbättra hjärnkapaciteten och lindra ledsmärtor? I tillägg är det ett av de livsmedlen som ligger på topplistan över basiskbildande livsmedel.

Så bra… men blir man inte tjock av avokado då?

Avokadon innehåller väldigt lite vatten, men har ett högt fettinnehåll som varierar mellan 15-30 %. Men detta är bra, raskt fett (väldigt lik olivolja) som inte gör dig fet om du äter rekommenderade mängder och använder avokado i stället för andra fetter som till exempel smör och ost. Det sunda fettet i avokadon bidrar till att sänka kolesterolet och öka nivåerna lipoproteiner med hög densitet och minska lipoproteiner med låg densitet (också känt som det farliga kolesterolet).

Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt.

Avokadon innehåller också mycket proteiner och har en hel del av vitamin E, B6, K och C samt folat, kalium och järn. I tillägg är den en naturlig antioxidant. 

Den kommer ursprungligen från Mellan-Amerika och odlas i dag i de flesta tropiska eller subtropiska strök eftersom den inte tål frost. Avokadon växer på träd som kan bli mellan 20 och 65 meter höga, och är egentligen en frukt. Men den är varken söt eller innehåller fruktsyra och blir därför sett på och som oftast använd som en grönsak.

Ordet avokado kommer från "ahuacatl" på aztekernas språk och betyder direkt översatt – testikel.

Avokadon är päronformat och kan ha grönt eller svart skal och kan variera i storlek från 150 g till 2 kg. Fruktköttet har en mild och lite nötaktig smak och er ljusgrönt eller gulaktigt i färgen. Den avokadosorten som blir mest använd här i Norden heter Hass. Den är den avokadosort som är mest hållbar, som är en av grunderna till att den blir en av de mest efterfrågade sorterna. Andra sorter kan vara Ettinger, Fuerte och Bacon.

Avokadon äts helst rå. Den kan stekas i några sekunder, men om du kokar den blir den besk i smaken. Om du vill förhindra missfärgning kan du droppa lite citron eller ättika på fruktköttet.

Omogen avokado ska mogna i rumstemperatur. Om du förvarar en omogen avokado i kylskåpet vill den missfärgas inuti eftersom fetterna är känsliga för kyla. Men en mogen avokado kan man gärna förvara i kylen.

Tips 1:
För att testa om avokadon är mogen lägger du frukten i handen och trycker sedan mycket försiktigt med tummen vid skaftfästet. Om frukten ger efter är den mogen.

Tips 2:
Om du vill få din avokado att mogna snabbare så låt den ligga i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet avger en gas som snabbar på mognadsprocessen.
.

Recepter där avokado ingår hittar du HÄR
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...