31 oktober 2013

Ugnsbakad hälleflundra med säsongens grönsaker och apelsinsås


Min mamma var dagmamma när jag var barn. Huset var alltid fullt av barn för i tillägg hade vi alltid fosterbarn som bodde hos oss. På somrarna var vi ännu fler i det kom 3-4 sommarbarn i tillägg. Så även om vi bara är två syskon, jag och min syster så sjöd det av liv och barnskratt årets alla dagar.

Eftersom vi alltid var så många barn så satte min mor upp en fast matveckosedel och storhandlade var 14.e dag (tror jag att det var). Fast var det at tisdagar blev det fisk. Eller vitt kött som vi kallade hemma eftersom det var flera barn som inte ville äta fisk, men vitt kött gick hur bra som helst.

Ja nu har ju inte jag någon fast fiskdag eftersom jag äter mycket fisk, men jag kunde inte låta bli att tänka lite tillbaka eftersom jag serverade denna fiskrätt på tisdagen som var. Tyvärr har jag legat sjuk sen, så jag fick inte till något bloggande i går, men nu är jag i gång igen.

När jag väljer min fisk är jag noga med att inte använda fisk som är utrotningshotad och ser alltid till att den är MSC-märkt. Mer om MSC märkning kan du läsa HÄR.Till 2 portioner

Hälleflundra, ca 400 g/person
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar

Säsongens grönsaker. Jag har valt:
1 bananschalottenlök eller 2-3 vanliga schalottenlök
4 stora morötter – jag valde gula och lila morötter
2 stora sötpotatisar
2 paprika
2 röda chili
2 vitlöksklyftor
Flingsalt av havssalt
Grovmalen svartpeppar
Rapsolja

Du kan gärna byta ut eller lägga till andra grönsaker

Ingredienser apelsinsås:
1 schalottenlök
½ dl färsk saft från apelsin + rivet skal från ½ apelsin
Ca 1 msk färsk saft från citron
Ca 1 msk torkad dill eller 2 msk färsk dill
Spadet från grönsakerna
Redning – jag använder arrowrot och vatten
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar

Gör så här:
Skiva morötterna ca ½ cm tjocka. Sötpotatis delas upp i ungefär dubbel storlek av morrötterna. Lök och paprika strimlas. Ta ur kärnorna från chilin med en kniv – jag låter några kärnor bli med för att ge en extra piff. Finhacka vitlöken. Lägg alltihop i en ugnssäker form. Strö över salt, peppar och ca 3 msk rapsolja. Blanda runt så allt blir glansigt av oljan.

Skölj av fisken. Torka den torr med hushållspapper. Gnid in lite salt och vitpeppar på alla sidor på fisken.

Bädda ned fisken i mitten av grönsaksblandningen och se till att det också är grönsaker på toppen över fisken.

Sätt in formen i förvärmd ugn 125˚C och baka fisken i ca 1 timme. Detta avhänger av hur tjocka fiskbitar du har. Med en långsam tillagning får man ett jämnare och saftigare resultat.  Hela fisken får nästan samma konsistens och när man avbryter tillagningen fortsätter inte kärntemperaturen att stiga så mycket som det vill göra när fisken tillagas med högre värme. Den stiger bara ett par grader.

Använd gärna en digital termometer som du sätter in i mitten på det tjockaste stället på fisken. Hälleflundra ska ha ca 48-50˚C. Har du inte tillgång till termometer kan du också ta en gaffel och går den lätt igenom fiskköttet så är hälleflundran färdig.

Om fisken blir färdig innan grönsakerna, ta ut fisken och lägg den att vila i aluminiumsfolie, rör runt bland grönsakerna och sätt upp värmen till 250˚C. Du kan gärna sätta på ett lock eller klä formen med aluminiumsfolie så att grönsakerna blir brända.

Till såsen börjar jag med att finhacka löken och stek den mjuk i rapsolja. Häll i saften från apelsin och citron samt spadet som du har i den ugnssäkra formen med grönsakerna. Nu har jag använt lila morötter som gör att min sås blir rosa. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar. Red såsen till den tjocklek du vill ha.

Servera gärna med färska grönsaker som tomater och gurka eller en sallad.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Sååå gottit & otroligt vackert presenterad rätt <3
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi :o) Det är en riktigt god fiskrätt, speciellt såsen är helt underbar till fisk/ Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...