2 oktober 2013

Potatisplättar med rökt regnbåge och pepparrotssås

 
Får jag rester över efter en middag, så använder jag gärna resterna till att tillaga nya rätter. Man ska inte vara så snabb med att kasta mat.

Detta är något jag har vuxit upp med och har fortsatt med efter att  jag fick mitt eget kök. I dagens slit & släng samhälle är vi allt för snabba med att kasta, inte bara mat, men kläder och prylar generellt.

Men tillbaka till mat. På måndagen la jag ut ett recept med vegetarisk rödbetsgryta och mandelpotatismos. Jag fick en del mat över efter middagen. Gryträtten kan jag frysa in, men vad gör man med potatismoset?

När jag var barn och vi fick potatismos, så visste vi ungar att i löpet av en dag eller två ville vi få potatisplättar och stekt fläsk med lingon. Det var den gång jag kunde äta det mesta.

Men nu har mina potatisplättar blivit en helt ny rätt när jag serverar med rökt fisk – i detta tillfälle med rökt regnbåge – och en kall pepparrotssås.

Hoppas det smakar!


Till ca 25 plättar

Ingredienser:
3 ägg
3 dl potatismos
3 dl mjölk – jag använder havremjölk
2 tsk bakpulver
3 dl siktat dinkelmjöl
2 msk rapsolja
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar

Gör så här:
Vispa äggen pösiga. Tillsätt mjölk och vispa en minut eller två till. Häll i potatismoset och oljan.

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned det i blandningen. Rör runt. Tillsätt lite salt och vitpeppar.

Stek en provplätta och smaka av med mer salt och peppar om du behöver. Stek plättarna i någon form för non-stick stekpanna. Du behöver inte tillsätta mer fett.

Plättarna har ca 1 ½ - 2 msk röra. När det börjar bli bubblor på plättarna är det dags att vända.


Potatisplättarna är goda att servera som de är med lite rårörda lingon. Och tål du fläsk så är ju det väldigt gott tillsammans.

Här blev det då rökt regnbåge och pepparrotssås.Såsen gör du så här:
Skeda upp grekisk eller turkisk matyoghurt i en skål. Använder du annan naturell yoghurt kan det hända att du måste låta vasslan rinna av om yoghurten är lös. Häll då yoghurten i ett kaffefilter, sätt kaffefiltret i en sil och låt rinna av några timmar.

Blanda i pepparrot. Jag använder ren riven pepparrot på tub. Smaka av med salt och peppar samt tillsätt lite citron och kryddörter efter smak. Jag använder persilja. Låt såsen stå i kylskåpet 30 minuter innan servering.

Servera såsen tillsammans med potatisplättar och rökt regnbåge och strö gärna över lite hackad persilja innan servering.

1-2-3 och gårdagens potatismos blir dagens läckra förrätt eller lunch.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Ser & låter riktigt gott!
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi! Det är riktigt gott... :D / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...