10 oktober 2013

Molnpaj - middagsrester får nytt livFörra veckan pratade jag om att ta till vara på rester och tillaga nya rätter på resterna. Detta recept skulle jag egentligen ge er förra veckan, men när jag plötsligt fick en massa äpplen så glömde jag mig nog lite.

Jag serverade rödbetsgryta med mandelpotatismos i förra veckan. Och det blev lite rester. Av potatismoset blev det potatisplättar som jag serverade med rökt regnbåge och pepparrotssås.

Själva rödbetsgrytan kan man ju frysa in eller varför inte göra en paj. Jag gjorde min paj efter det att jag också fick en del äggvitor över när jag gjorde vaniljkräm till en av mina desserter. Så här gick inget till spillo.Paj, ca Ø23cm

Ingredienser:
Pajdeg – jag använder mitt recept med pajdeg gjord på dinkel
Rödbetsgryta – eller en annan gryträtt du har rester ifrån
4-5 äggvitor
100-200 g Chèvre eller annan ost som passar till den gryträtten du har
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Jag värmer upp gryträtten och häller den sen i en sil så att såsen rinner bort. Det är enklare att få bort såsen när såsen flyter än kommer kall från kylskåpet.

Pajskalet gräddas och står för att svalna innan jag lägger i gryträtten, som nu ska vara kall igen.

Vispa äggvitorna kraftigt till hårt skum. Skummet ska bli kvar i skålen när du vänder den upp-och-ned.

Riv osten grovt och rör ned i äggvitorna. Smaka av salt och peppar. Bred sen ut äggvitorna som ett molntäcke över pajen. Grädda mitt i ugnen, 225˚C tills molnet är gyllene, ca 25 minuter.

Servera pajen med en fräsch sallad

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...