13 oktober 2013

Marockanskinspirerad viltgryta med hjort

 
Det sker inte så ofta. Men det händer att jag använder mig av kött i matlagningen. Men då är jag noga med vilken sorts kött jag väljer.

Griskött äter jag inte över huvud taget eftersom det påverkar mina leder. Jag undviker också kött från uppfödda djur eftersom jag inte har kontroll på vad de får i fodret, och det är en del där jag reagerar på.

Men vilt kött är det något annat – ja utom vildsvin då som faktisk också är en gris.

I helgen håller min syster på att flytta och då blev det många som skulle ha middag. Vad passar då bättre än att göra en stor gryträtt. Denna gryträtt kan gärna göras färdig en dag eller två i för väg eftersom den smakar ännu bättre då.Gryträtt till 8 personer +

Jag använder inte så mycket kött eftersom jag är mest ute efter att ha med lite av köttsmaken. Men du kan givetvis öka på med mer kött om du vill ha det. Byt gärna ut till andra grönsaker och du kan också enkelt minska eller öka på mängderna.

Ingredienser:
500 g hjortkött (eller annat viltkött som älg eller rådjur - passar också bra med både gris- och nötkött om du föredrar det framför viltkött)
1 ½ - 2 msk siktat dinkelmjöl
3-4 schalottenlök
Ca 1kg kålrot – skalad
4 stora morötter (ca 500g)
4 palsternackor (ca 500g)
3 stora sötpotatisar (ca 500-750 g)
1 stor purjolök
4 stora vitlöksklyftor
4 röd chili
5 stjärnanis
3 kanelstänger
4 lagerblad
20 vitpepparkorn
20 svartpepparkorn
20 kryddpepparkorn
½ liter färdig grönsaksbuljong
3 dl palmsocker
3 dl balsamvinäger
1 ½ liter vatten
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar
Malen kryddpeppar
Stor knippe färsk persilja
Osaltat äkta smör och olja till stekning
Evt. redning t.ex. arrowrot

Gör så här:
Jag förbereder alla grönsakerna först så att allt är enkelt att lägga ned i grytan när det är dags. Kålrot, morot, palsternacka och sötpotatis delas upp i ungefär lika stora kuber, ca 2x2 cm. Purjolöken strimlas i ca 1- ½ cm tjocka skivor.

Grönsaksbuljongen förbereds.

I en tjockbottnad gryta häller jag i palmsocker och låter det smälta, men det får absolut inte bli bränt. När sockret har smält häll i balsamvinäger och vatten och låt koka upp. Ta av från spisplattan.

Klyfta schalottenlöken. Ta bort kärnorna från chilin. Finhacka vitlök och chili. Putsa köttet rent från hinnor och skär ned i små bitar ca 2x2 cm. Bryn lök, vitlök, chili och kött i lika delar smör och olja. Krydda med lite salt, malen vit- och kryddpeppar. När alla bitarna är brynt strö över mjölet så att det suger upp vätskan. Detta blir en redning från början.

Häll i grönsaksbuljongen och rör runt. Tillsätt alla grönsaker, lagerblad, stjärnanis, kanel och hela pepparkorn, Jag lägger mina pepparkorn i en stor tesil, så slipper jag jaga pepparkorn i middagen efteråt.

Häll över balsamvinäger blandningen och ge gryträtten ett uppkok. Låt sen gryträtten stå på svag värme 3-4 timmar. Du ska nu ha vätska som täcker allt i grytan. Om inte så gör mer balsamvinägerblandning och grönsaksbuljong.

Smaka av med salt och kryddor och eventuellt red såsen om du tycker den är för tunn. Finhacka persiljan och blanda ned i gryträtten precis innan servering. Jag serverade med potatismos.

Ha en skön höstsöndag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Denna gryta låter fantastiskt god!
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den blev mycket uppskattad :D / kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...