19 oktober 2013

Halloween snacks: Häxans fingrar

 
Brukar du köpa hem godis och förbereda dig på attacken av skrämmande spöken, häxor och blodsugande vampyrer? Nästan kasta godis efter dem för att slippa få huset fullt av ägg.  Jo då, jag har också gjort det. Men det är slut på det nu.

De sista åren har jag satt fram ett fat med häxfingrar. Skulle det bli äggkastning för att jag inte bidrar till sockerfyllda ungar?

Reaktionen blev som jag hoppades. Skräckblandad fröjd - men det är väl hela upplevelsen som gör det. Huset är mörkt och bara ett par ljus fladdrar. En häxa öppnar hastigt dörren och skrämmer ungarna i det hon bjuder på vårtiga fingrar.

Med stor förtjusning knaprar ungarna på häxans fingrar när de glada traskar vidare till nästa hus. Vi får inte glömma att vara lite barn ibland.
Ca 15-20 fingrar, beroende på hur tjocka du gör dem
Vill du ha fingrarna mer sockerfyllda kan du givetvis byta ut agavesirap mot honung eller vanlig sirap.Ingredienser:
4 dl siktat dinkelmjöl
125 g äkta smör utan salt, rumstempererat
½ dl färskpressad apelsinjuice
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk ljus agavesirap
Liten nypa salt – jag använder himalayasalt
10 stk skållade mandlar

Gör så här:
Sikta mjölet i en skål och blanda mjöl och smör tills allt smör är fördelat i mjölet. Blanda i apelsinsaft, citronsaft, agavesirap och salt. Blanda degen slät och ställ kallt n i kylskåpet ca 1 timme.

Rulla fingrar, lite kortare och något smalare än ditt eget finger (räknar med en kvinnas finger) eftersom de sväller upp lite i ugnen.

Mandlarna skållas genom att du lägger dem i en gryta med vatten och ger det ett uppkok. Skölj med kallt vatten. Tryck på den tjocka delen av mandeln och rikta mot grytan, så poppar den skållade mandeln ut. Klurigast är att dela mandlarna. Använd en tunn kniv som du trycker in i toppen på mandeln, så delar de sig enkelt. Skålla några extra mandlar för säkerhets skull om du tycker det är svårt att dela dem.

Placera en halv skållad mandel som nagel med den spetsiga delen ut av fingret. Sörj för att du trycker mandeln lite in i degen, för om den bara ligger på toppen så lossnar den lätt efter bakning.

Böj till fingret så att du får de två lederna och avsluta fingerbasen lite bredare. Använd en vass kniv för att göra några fina linjer på knogarna. Spara en liten klick av degen som du rullar ut och trycker på som vårtor.

Gräddas gyllene mitt i ugnen på 200˚C i ca 15-25 min – Beror på hur tjocka fingrar du har gjort, ju smalare fingrar ju kortare tid.

Förvaras i en kakburk, inte tätslutande. Kan också frysas. Gör du kakorna nu och lägger i frysen, så är du klar för invasionen av nattens vålnader och vampyrer på halloween.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Hihi Ser rysliga ut men är säkert goda - Om man törs smaka "Häxans Fingrar"
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att se ungarnas förvånade miner när jag bjuder på fingrarna. Och sen de nöjda minerna när de smakar. :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Årets Halloween - ca 60 fingrar blev borta i löpet av 1,5 timme till stor glädje för stora och små :o)

  SvaraRadera
 3. "Hemskt" goda! Det håller inte med bara en ;)

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...