26 oktober 2013

Dinkelpasta med grönmögelostsås och räkor

 
I går var det världens pastadag, och efter en lång arbetsdag så passar det så bra att göra en härlig pastarätt, vilket blev tillfället i går. Jag gör ju helst min pasta själv eftersom jag tycker det är så mycket godare än köpt pasta. Ingen torkad pasta kan mäta sig med en färsk pasta.

Men du behöver inte bli svettig nu, denna rätt passar givetvis också till köpt pasta.

Till denna rätt använder jag räkor och i fiskbutiken hittade jag dagsfärska räkor. Men om du inte har den samma möjligheten så kan du givetvis använda frusna räkor. Men då tar det givetvis lite längre tid eftersom räkorna måste tina först. Men när alla råvarorna är på plats och färdigt förbereda så går denna rätt vansinnigt fort att tillaga.


Till 3-4 personer

Ingredienser pasta:
3 ägg
Siktat dinkelmjöl
Lite salt – jag använder himalayasalt
Kokas i vatten, olja och salt

Ingredienser såsen:
100 g räkor
1 rödlök
5 dl matgrädde – jag använder Oatly iMat havregrädde
ca 50-75 g blåmögelost – jag använder roquefort ost
Ca 2 msk Pecorino i rätten + lite när rätten är färdig – du kan givetvis också använda parmesan
1 – 1 ½ dl riven ost. Jag använder Tomme de Chèvre, en pastöriserat getost – du kan givetvis använda vilken gul ost du vill som smälter bra som till exempel gratängost. Inte använd en ost med för stark smak.
2 stora handfull färsk persilja
ca ½ - 1 msk färsk citronsaft
ca 2-3 msk neutral matyoghurt med eller utan laktos. Jag använder turkisk eller grekisk yoghurt.
Grovmalen svartpeppar
Rapsolja till stekning

Gör pastan så här:
Jag förbereder pastan först eftersom den behöver vila kallt en timme innan jag gör pastan. Blanda allt för hand (är enklare med kontroll på konsistens), men du kan också blanda degen i en matberedare.

Ta i lite mjöl åt gången så du känner att degen inte blir för hård och mjölig. Hur mycket mjöl behöver man? Tja, det beror på storleken på ägget, men det går åt ca 40-70 g/ ägg, Riktigt stora ägg kan behöva mer mjöl.

Konsistensen ska vara lätt kladdig eftersom dinkelmjölet suger till sig vätska när den ligger för att vila i kylskåpet. Degen ska vara medgörlig, elastisk och mjuk och inte hård och mjölig. Hellre lite kladdig än för torr.

Om du blandar degen i matberedaren så blir den kornigt, men detta trycker du lätt samman.

Lägg pastaden i plastfolie i kylskåpet. Låt den ligga i kylskåpet minst en timme innan du gör din pasta. Det går bra att göra degen dagen före du ska använda den också. Den kan då bli lite gråaktig i färgen, men får fort den gula färgen tillbaka när du bearbetar den.

Jag använder inte pastamaskin när jag gör min pasta, men har du en pastamaskin så är det ypperligt tillfälle att använda den.

Jag kavlar ut långa tunna längde, ca 25-30 cm långa med en bredd på 10-15 cm. Använd mycket mjöl när du kavlar och den ska kavlas så tunn att du nästan kan se igenom pastan. Häll på lite mjöl och vik den dubbelt på längden utan att trycka ihop den. Använd en vass kniv och skär tagliatellen ca ½ cm breda. Skaka ut längderna i händerna. Fortsätt så tills all pastan är färdig.

Koka upp rikligt med vatten – jag tillsätter lite rapsolja och himalayasalt i vattnet. När vattnet kokar, sänk värmen, skaka ut pastan och lägg den rätt i grytan. Pastan behöver 1-2 minuter. Häll av vattnet i ett durkslag och sköljs sen hastigt pastan under kallt vatten för att stoppa kokningen.

Gör såsen så här:
Skala räkorna och sätt dem till sidan. De skal användas sist. Men spara räkskalen.

Jag använder en stekpanna med nonstick material när jag gör denna sås, men du kan också använda en gryta.

Hacka upp rödlöken och stek den mjuk i lite olja utan att den tar färg.  Häll i räkskalen och en handfull grovhackad persilja. Blanda runt och häll sen i grädden. Låt detta stå på svag värme i ca 15-20 minuter så att du får ut mest möjligt av smakerna från räkskalen. Passa noga på blandningen så att den inte kokar över eller att du bränner grädden.

Sila bort räkskal, persilja och lök och häll gräddblandningen tillbaka i stekpannan. Tillsätt osten och låt det smälta in i såsen.

Såsen vill nu vara ganska salt och jag balanserar sältan med citronsaft och rundar såsen med lite yoghurt. Smaka av med peppar och eventuellt mer mögelost eller citronsaft.

Finhacka en handfull persilja. Lägg i räkor, pastan och persiljan i såsen och blanda runt. Nu ska detta bara värmas upp ett par minuter, men inte mer, för då blir räkorna fort sega.

Servera med pecorino (eller parmesan) och strö på lite finhackad persilja.

Jag älskar pasta!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Åh,så gottit & så vackert <3
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi. För alla som gillar grönmögelost är detta en helt underbar rätt :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...