27 oktober 2013

Baguette med morot och squash

 
Om jag kan och har möjlighet till det så väljer jag helst råvaror som är i säsong. Därför passar det bra att göra dessa baguetter med morot och squash. Morot har ju mer eller mindre säsong året runt, men squashen vil avta när vi kommer in i november. Ja, den blir väl knappast borta från butikshyllorna, men du märker på prisen när den inte är lika enkel att få tag i.

När man använder grönsaker eller frukt i brödet så får brödet en extra dos med ”saftighet”. Låter väl konstigt, men nu blev det plötsligt ett språkproblem för mig, för jag vet inte hur jag ska förklara det på svenska. Det är i sådana här stunder jag märker att jag har bott i Norge i snart 25 år. Men jag tror att du förstår vad jag menar i alla fall.

Dessa bröd är fyllda med godsaker som gör att du inte behöver smör eller pålägg. De är så goda som de är och passar väldigt bra till en höstmiddag eller soppa.Ger 2 baguetter

Ingredienser:
2 tsk torrjäst
3 dl vatten, 37˚C
1 tsk salt – jag använder himalayasalt
½ dl turkisk eller grekisk naturell matyoghurt med eller utan laktos
2 ½ dl strimlad morot
1 ½ dl strimlad squash
Ca 5 dl siktat dinkelmjöl
Ca 1 msk rapsolja till utbakning

Toppning:
Pumpakärnor
Morotsblast
Havssalt eller himalayasalt

Gör så här:
Ställ fram yoghurten först så att den blir rumstempererat.

Strimla morot och squash med en juliennestrimlare. Om du inte vet vad en juliennestrimlare är hittar du den HÄR. Har du inte en juliennestrimlare så kan du givetvis grovriva grönsakerna.

Lägg squash och morot i en sil och strö över lite salt och blanda runt. Låt grönsakerna stå och dra till sig saltet 15-20 minuter och skölj sen av under kallt vatten. Låt rinna av.

Blanda jästen med lite av vattnet. Häll sen i resten av vattnet samt yoghurt, salt och grönsaker. Blanda och tillsätt därefter mjölet lite av taget tills du har en deg som håller ihop bra men fortfarande är lite kladdig.

Ställ att jäsa under plastfolie till dubbel ca storlek, ca 2-4 timmar.

Pensla ut olja på bakbordet och häll ut degen. Vänd degen ett par gånger, dela den i två och lägg ut degen på en baguettform med bakpapper – eller om du stöder upp dina baguetter med handdukar. Du hittar en förklaring på detta i ett tidigare recept HÄR.


Tvätta morotsblasten och knipsa av små fina ”toppar” som man placerar på brödet. Detta har inget med smak att göra utan blir bara ett visuellt vacker bröd. Det går lika bra utan. Strö över pumpakärnor och lite havssalt. Ställ att jäsa 30-45 minuter under plastfolie.

Gräddas mitt i ugnen tills de är gyllene, på 225˚C i ca 25-30 min. Låt bröden svalna på bakgaller under torr handduk.

God söndag!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...