14 oktober 2013

Äpplesoppa

 
Som jag har berättat tidigare, så fick jag en hel del äpplen när jag besökte min familj i Sverige sist.

Äpplen är tacksam frukt som man kan göra så mycket gott med. Som barn fick vi fruktsoppa på kalla eftermiddagar när vi kom hem från skolan. Fruktsoppan serverades i en mugg tillsammans med knäckebröd och var ett gott mellanmål. Fruktsoppa kan man enkelt göra själv utan att använda sig av de sockerfyllda soppåsarna som finns. Här är en enkel äpplesoppa – som du gärna kan göra till en blandad fruktsoppa genom att lägga till andra frukter.

Och ingenting går till spillo, eller jo, jag använder inte skalet. Men utöver det ska allt användas.

Resterna blir en äppleblandning som jag använder i matlagning och bakning. Men den ska först bli färdig, så det får du recept på i morgon. Men i dag blir det äpplesoppa.Till 2 koppar äpplesoppa

Ingredienser:
500g skalade och urkärnade äpplen
Äppleskruttet från äpplena som du har skalat
2 ½ dl vatten
1 msk saft från färsk citron
1 kanelstång
1 stjärnanis
5-6 hela nejlikor
Redning med arrowrot, potatismjöl eller maizena – jag använder arrowrot
½ finhackat äpple
Sötning efter smak – jag använder ca 1 msk agavesirap och ½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj och råsocker – avhänger av hur sura/söta äpplena är

Gör så här:
De skalade äpplena, vatten och citronsaft körs i en matberedare till en fin äpplemassa. Häll allt i en fruktsil och krama ut äpplesaften.

Häll saften i en gryta och lägg i äppleskruttet och kryddor. Ge soppan ett uppkok. Låt soppan stå sjuda på svag värme ca 15-20 minuter. Sila bort eller ta bort ned en hålslev, äppleskrutter och kryddor.

Tillsätt redning som är utblandat i vatten, det behövs inte mycket. Sila redningen genom en fin sil för att slippa klumpar i soppan. Ta lite åt gången så att inte soppan blir mer krämaktig. I bland tar jag inte redning alls.

Smaka av om du behöver någon sötma.

Servera med småhackat äpple.

Kom i håg att spara det överblivna äppleköttet från silningen. I morgon kommer receptet med äppleröran. Det ska bara få koka färdigt först.

Ha en skön måndag i höstvädret.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...