15 oktober 2013

Äppleröra till bakning och matlagning

 
Ja, bättre namn har jag egentligen inte. Dagens recept lovade jag redan i går då jag gjorde äpplesoppa. För det blev ju en del fruktkött över efter äpplesoppan, och detta kastar jag inte utan gör en äppleröra som jag använder i både matlagning och bakning.

Man kan väl jämföra det lite med äpplemos, men det blir en mer karamelliserad smak så jag vill nog närmare beskriva det som en äpplesirap. En tjock äpplesirap. Eller en marmelad sort, eller… ja ja. Du har nog förstått vad jag menar. Denna röra är god att ha på mackan också.


Röran kan du givetvis göra på äpplena direkt även om du inte har gjort äpplesoppa. Använd då 500 g skalade och urkärnade äåålen, men ta mindre vatten eftersom du då har en del vätska kvar i äpplena.

Ingredienser:
Äpplefruktköttet efter att all saften har pressats ut - se äpplesoppa
2 dl palmsocker (kokosblomstsocker) evt mer om äpplena är väldigt sura
2 msk saft från färsk citron
2 dl vatten
1 bit kanel – nu återanvände jag den kanelbiten jag hade i soppan, men det är ju bara att ta en ny om du inte har gjort soppa.

Gör så här:
Häll alla ingredienserna i en tjockbottnad gryta. Koka upp och låt det sen sjuda på svag värme tills allt sockret har smält och smakerna har satt sig, ca 30 minuter. Rör runt några gånger så att det inte fäster i botten och blir bränt.

Häll upp röran i varma rengjorda syltglas med tätt lock. Sätt burken upp-och-ned så att du får vakuum i burken. Den håller sig längre då.

Förvaras i kylskåpet när det har svalnat. Låt burken stå upp-och-ned till du ska använda den.

Hur gott som helst.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Tack så hjärtligt för detta recept - Måste testa :)
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blev för att du gillar receptet :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Vad glad jag blir,detta värmer .Att ta vara på äpple på så många olika sätt. ÄPPLE är en god frukt som vi har på hemmaplan. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra när man kan ta till vara på allt :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...