6 oktober 2013

Äpplemos – nyttig och god utan socker

 
Nu har jag varit en tur över i Sverige och rest de 65 milen hem till mina föräldrar. Det är alltid så mysigt att komma en tur hem. Jo, jag kallar det ju hemma även om jag bor i Norge.

Mamma kan väl inte skryta med att hon har den största trädgården eftersom hon nu bor i radhus. Men varje lägenhet har en kolonilott där hon på sin lilla plats odlar det mesta av grönsaker och i tillägg bågnar det av äpplen på träden runt om som alla kan plocka av bäst de vill. Men tyvärr är det varje år mycket äpplen som går till spillo eftersom det inte är så många som vill ha äpplen. Så för mig är det bara bra eftersom jag fick massor av äpplen med mig hem i tillägg till en hel del rotgrönsaker från kolonilotten.

Så nu vill det bli en del goda äpplerecept. I dag börjar jag med äpplemos.


 

Receptet ger ca ½ liter färdigt äpplemos. Du bara ökar på receptet efter hur mycket äpplen du har.

Ingredienser:
600 g skalade och urkärnade äpplen – jag använder mig av äpplen som inte är allt för sura
½ dl vatten
1 msk saft från färsk citron
1 stor eller 2 små kanelstänger
½ tsk äkta vaniljpulver eller ¼ vaniljstång
evt ½ tsk malen kanel
2-3 msk agavesirap – beror på hur söta/sura äpplena är.

Gör så här:
Jag har investerat i en så kallad äpplesvarv (äppleskalare) som både skalar, skivar och kärnar ur äpplet på en gång. Har man mycket äpplen så kan jag verkligen rekommendera att du investera i en äpplesvarv. Jag har köpt min här i Norge, men efter ett enkelt sök på svenska sidor så hittade jag den både på Bagaren & Kocken och på Clas Ohlson i Sverige. Bilden är lånad från Clas Ohlson.
Använder du inte äpplesvarv så är det bara att skala och kärna ur äpplena och hacka dem i mindre bitar. Lägg i alla ingredienser utom malen kanel och agavesirap i en gryta och låt koka upp. Sänk värmen och låt äpplena småkoka under lock till du har ditt mos. Smaka av med agavesirap och eventuellt lite malen kanel.

Häll upp moset i väl rengjorda varma glasburkar med tätslutna lock. Sätt på locket medan moset fortfarande är varmt och ställ burken upp och ned och låt moset svalna på det viset. Moset håller då flera veckor i kylskåpet. I det du öppnar burken håller den kortare tid, men citronen gör att den fortfarande håller ganska länge.Du kan också lägga moset i lämpliga behållare/burkar som tål frys lika mycket som värme, så kan du frysa in moset i lagom portionsförpackningar.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Så mysigt att hälsat på mammsen & så gottit med Äpplemos/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid lika mysigt att hälsa på familjen i Skåne :D / Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...