4 oktober 2013

Ananas tarte

 
Fredag, äntligen fredag. Efter en vecka som verkar har varit längre än vanlig annalkas äntligen helgen. Jag tänkte bjuda på något extra gott efter middagen i kväll. Ananas tarte, söta, goda och med lågt GI eftersom de innehåller palmsocker som är helt naturligt og oraffinerat. 

Eller förresten, det får nog bli kanelbullar i dag eftersom det är kanelbullens dag i dag, så blir det ananaspaj i morgon som dessert eller kanske till fikan på söndag.

Missade du mitt recept på Kanelbullar med twist till kanelbullens dag?
Till 4 tarte

Ingredienser:
500 g färsk ananas (efter att den är skalad och stocken är borta)
1 dl palmsocker/kokosblomstsocker
3 msk äpplecidervinäger
Vaniljkräm – jag har två recept du kan välja på. Bägge är utan socker och laktos men den ena är också utan ägg - Vaniljkräm med ägg Vaniljkräm utan ägg
Pajdeg (recept längre ned)
.

Gör så här:
Hacka upp ananasen i fyrkantiga bitar, ca 1x1cm.

Häll palmsocker i en stekpanna. När palmsockret börjar smälta lägger du i ananasen och häller på äpplecidervinägern. Nu ska detta stå och bli ordentligt karamelliserat och får stå på svag värme i ca 20-30 minuter. Rör om i mellan åt.

När ananasen är färdig, ställ att svalna. När tarteformarna är kalla ta ut dem från formarna.

Vänta med att montera tarten till precis innan servering.
 Fördela vaniljkrämen i tarteformarna och fyll sen i med den karamelliserade ananasen.

Servera tarten som den är eller tillsammans med något du tycker är gott och tål, som glass, grädde, naturell yoghurt – med eller utan laktos.

För min del blev det grekisk yoghurt smaksatt med agavesirap och äkta vanilj.

Ha en skön helg!


Ingredienser tarteformen:
Knappt 40 g äkta smör utan salt
1 ½ dl siktat dinkelmjöl
1 ½ msk kallt vatten
Liten nypa salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Sätt fram smöret så att det blir rumstempererat innan du gör din paj. Häll alla ingredienser i en skål till pajen. Blanda tills smöret är fördelat i hela degen och den håller samman. Lättast att blanda med handen.

Lägg degen i plastfolie och sedan i kylskåpet. Efter ca 30 minuter tar jag fram degen och viker den ett par gånger. Låt degen sedan vila ca 45-60 minuter innan du gör själva pajen.

Kavla ut degen tunt, gärna på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över formen.  Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen från bakbordet efter att du har kavlat. Du ska inte tillsätta mjöl under utbakning.

Tryck ner degen ordentligt i botten och längs kanten i formen. Vik degen över kanten och skär av ca ½ cm nedanför formen så att när du sen ställer upp kanten så är degkanten lite över formen. 

Täck kanterna med aluminiumfolie och passa på att kanten står upp. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och längs med kanten i botten.

Gräddas tills de blir lätt gyllene ca 10-15 min i ca 230˚C. Ta av aluminiumfolien och ställ tarte skalet till att svalna.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...