2 september 2013

Vegetarisk pytt i panna

 
… eller pyttipanna… ja detta är väl svensk husmanskost om något. Man kan ju undra var namnet kommer ifrån och efter ett snabbt google sök dök det upp ett par varianter som svar på det.

Någon påstår att "pytt" betyder "småbitar" det vill säga att pytt i panna betyder "småbitar i panna".

Andra menar att det ursprungligen hette "putt i panna" (putt som i verbet putta), och att rätten har fått sitt namn för att man "puttar ned lite av varje i pannan". Många tänker traditionellt potatis, någon form av kött, stekt ägg och rödbetor. Där stoppar det för mig. Jag har aldrig gillat traditionell pytt i panna. Men där emot är en vegetarisk variant helt toppen – men jag vill ha den utan ägg och rödbetor.

Här bjuder jag på en modernare variant av en vegetarisk pytt i panna. Du behöver inte använda precis de grönsaker och rotfrukter jag använder. Men jag hoppas att mitt recept kan ge dig inspiration till att tillaga din egen pytt i panna. Äntligen fick jag chansen att inviga min nya, snyggt gröna och trendy stekpanna.


 


Till 2 pers.

Ingredienser:
4-5 potatis. Jag har använt nypotatis, men en annan fast potatis fungerar lika bra
1 stor gul lök
2 paprika – jag har använt en röd och en gul paprika
3 stora morötter
3 vitlöksklyftor
Ca 20 cm purjolök
Ca 400 g kokta kikärtor – jag kokar mina kikärtor själv. Recept på det hittar du HÄR, men du kan också använda konserverade kikärtor. Kom ihåg att skölja kikärtorna och låt dem rinna av innan du använder dem i pytten.
Stor hand finhackade färska kryddörter. Jag använde oregano och persilja
Salt – jag använder himalayasalt
Krossad svartpeppar
Rapsolja och cocosa till stekning

Gör så här:
Skala och klyfta potatis och lök. Morötterna skalas och skivas. Paprikan skivas i strimlor,
Vitlöksklyftorna och oregano finhackas. Purjolöken strimlas i ca 1-1 ½ cm tjocka ringar som du delar upp i många ringar.

Värm lika delar olja och cocosa i stekpannan. Jag börjar med potatisen för att få lite extra färg på dem. Tillsätt efter det lök, morötter, paprika, vitlök och oregano.

Jag vill gärna ha morötterna med lite tuggmotstånd och lägger därför i kikärtorna ett par minuter innan morötterna är färdig med lagom tuggmotstånd, eftersom de bara behöver värmas. Smaka av med salt och peppar.

Strö på finhackar persilja precis innan servering.
Ha en härlig ”meat free Monday!”

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...