20 september 2013

Ugnsstekt kyckling på morotsbädd med chilicouscous och grönkålsstuvning

 
Jag gillar kyckling, men äter det inte så ofta. En av grunderna är att jag inte får tag i kyckling här i Norge som är på nivå med KRAV-märkt kyckling. Jag gillar bäst rena råvaror utan tillsatser.

Om du bor i Norge och vet var jag kan få tag i kyckling som har fått gå fritt i en bra miljö och som inte innehåller en massa vatten eller andra tillsatser och inte har fått tillsatser i fodret för att kycklingen ska växa snabbare eller bli större. Var då så snäll och tipsa mig.

Men även om jag har valt en kyckling från Bosarp i Skåne, så kan du ju välja den kycklingen du gillar bäst.

Nu blev denna rätt tillagad för två personer, men det är ju enkelt att öka på mängderna om flera
kommer på middag. Förbereder du grönsaksbädd och kyckling kvällen innan, så har du en härlig middag färdig på en timme.


För 2 pers

Ingredienser till kyckling på morotsbädd:
2 stora kycklinglår – jag har valt KRAV-märkt kyckling från Bosarp. Eftersom jag köper kycklingen hel tar jag ut två riktigt stora kycklinglår.
Salt – jag använder himalayasalt
Krossad svartpeppar
Chilipulver
Saften från 1 lime
4-5 stora morötter (andra rotfrukter blir också gott)
2 stora gula lökar
1 stor paprika – jag har använt gul paprika
2 Röda chili
2-3 vitlöksklyftor
Rapsolja

Gör så här:
Skala löken och skär den i klyftor. Skala morötterna och skiva dem i ca ½ cm tjocka. Jag skär mina skivor så att de blir ovala i stället för runda.

Ta bort kärnorna från chilin. Finhacka chili och vitlök. Lägg lök, morötter, chili och vitlök i en ugnssäker form som är stor nog för dina kycklinglår. Strö på lite salt, peppar. Häll på saften från lime och rapsolja och blanda.

Jag kryddar mina kycklinglår med salt, peppar och chili. Lägg kycklingen på morotsbädden. Sätt hela ugnsformen i ugnen och stek mitt i ugnen på ca 225˚C i ca 45-60 minuter. Om kycklingen blir lite mörk kan du täcka över med aluminiumsfolie. Jag öser kycklinglåren 4-5 gånger under stekningen.

Har du för lite vätska kan du hälla på lite mer rapsolja og limesaft. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att se att den inte längre är rosa, helt in till benet.Ingredienser till grönkålsstuvning:
½ gul lök
ca 300 g färsk grönkål
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar
Ca 2 dl Matgrädde – jag använder havregrädde, iMat från Oatly

Gör så här:
Skölj grönkålen noga och låt den rinna av. Ta bort alla grova stjälkar och behåll bara de fina bladen. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan utan att den tar färg. Hacka grönkålen, lägg ned den i stekpannan och rör runt. Låt grönkålen sjunka ihop.

Tillsätt grädde och låt stuvningen sjuda på svag värme under lock i ca 30 min. Rör om av och till. Smaka av med salt och peppar. Låt grönkålsstuvningen sjuda etter par minuter efter sista kryddning.
Ingredienser til chilicouscous:
3 dl Couscous
6 dl Färdig grönsaksbuljong – jag använder min hemlagade grönsaksbuljong
1-2 röda chili
Salt – jag använder himalayasalt
Chilipulver
2-3 msk äkta smör utan salt eller cocosa kokosfett

Gör så här:
Ta bort kärnorna och finhacka chilin. Lägg chilin i buljongen och koka upp. Skölj couscousen med kallt vatten genom en sil. När buljongen kokar, stäng av kokplattan och lägg i couscousen. Rör om och sätt på locket.

Lyft på locket och rör om ett par gånger så att du inte får couscousen klumpig. Du kan gärna använda en visp. När all buljongen är borta, tillsätt smör eller cocosa och rör om och smaksätt med lite salt och chilipulver. Var försiktig med saltet eftersom buljongen innehåller en del salt.

Så var vi färdiga då. Dags att lägga upp middagen.

Hoppas det smakar!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Åh,nu blev jag sugen på kyckling :)
    Ha en fin Fredag/Kram Annmi

    SvaraRadera
  2. Tack! Ha en fin fredag du också. Kram Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...