6 september 2013

Tarte Tatin med rödbetor och Chèvre

 
Tarte Tatin är en klassisk upp-och-ned kaka som ursprungligen är en äpplekaka som kom till av misstag i 1898 på l´Hotel Tatin som drevs av systrarna Tatin. Stéphanie lagade maten medan Caroline tog hand om gästerna. Så långt är alla eniga. Men vad som var den direkta orsaken till att den annorlunda äpplekakan till Stéphanie kom till finns det olika historier om.

Någon menade att hon flörtade med jägaren som kom inom och därför glömde sina äpplen i stekpannan. Men den mest vanliga historien var att hon helt enkelt var överarbetad, det var mycket att göra och hon glömde äpplena i stekpannan. För att rädda äpplena satte hon pajdegen över äpplena i stället för under, och satte hela stekpannan i ugnen och vände den sen upp och ned på et fat och serverade den med botten ned och de karamelliserade äpplena och med karamellsåsen på toppen som kom till för att den hadde stått för länge på spisen.

Gästerna blev hänryckta och äpplekakan blev en signaturpaj på hotellet. Namnet Tarte Tatain kom till senare när äpplepajen blev upptäckt och lanserad till en bredare massa och det tog inte lång tid för den blev världsberömd.

Tarte Tatin tillagas i dag över stora delar av världen och man får den också serverad med andra frukter men också med grönsaker och rotfrukter. I dag bjuder jag på en fantastisk Tarte Tatin med rödbetor och Chèvre.Ingredienser pajdegen:
3dl siktat dinkelmjöl
3 msk kallt vatten
75 g smör
Liten klypa salt – jag använder himalayasalt

Ingredienser fyllning:
Ca 1 kg små rödbetor
1 msk honung
5-6 msk palmsocker
2-3 msk äpplecidervinäger
Ca 200 g Chèvre (fransk fårost)

Gör så här:
Börja med pajdegen eftersom den behöver tid att ligga kallt.

Sätt fram smöret så att det blir rumstempererat innan du gör din paj. Häll alla ingredienser i en skål till pajen. Blanda tills smöret är fördelat i hela degen och den håller samman. Lättast att blanda med handen. Lägg pajdegen i plastfolie och sedan i kylskåpet. Efter ca 30 minuter tar jag fram pajdegen och viker den ett par gånger. Låt pajdegen sedan vila ca 45-60 minuter.

Skala rödbetorna och dela dem i två. Jag använder små fina ekologiska rödbetor. Men använder du stora rödbetor, så dela dem i fler delar.

Om du har en stekpanna som kan sättas i ugnen så använd den när du gör din Tarte Tatin.

Häll palmsocker och honung i en stekpanna. När palmsockret börjar smälta lägger du i rödbetorna och häller på äpplecidervinägern. Nu ska detta stå och bli ordentligt karamelliserat och får stå på svag värme i ca 30-40 minuter. Rör om i mellan åt.Om du inte vill sätta stekpannan i ugnen häller du över allt i en pajform. Oavsett sörj för att vända all rödbetshalvor med den runda sidan ned. Låt rödbetorna svalna.När rödbetorna har svalnat tar du ut pajdegen och kavlar ut den till sa 5cm större än vad din stekpanna/pajform är.Lägg på ca hälften av Chèvre osten uppe på rödbetorna och sen pajdegen. Bädda in rödbetorna med pajdegen, det vill säga tryck pajdegen ned innanför kanten på pajformen.

Grädda pajen mitt i ugnen på ca 200˚C tills den är gyllene, ca 20-30 minuter beroende på ugn.


 
När pajen är färdig sätter jag en tallrik över pajen och vänder den upp och ned.
 Lägg på resten av Chèvre osten. Jag gillar den bäst serverad varm eller ljummen, men den försvinner lika fort kall.

Detta är underbart gott!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Ah,det var en annorlunda Tarte Tatin
  /Fredagskram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annorlunda, men underbart god!! Ha en fin helg! / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...