9 september 2013

Saftigt dinkel- och bovete bröd

 
Jag har sagt det förr, och säger det igen – jag bara älskar att baka bröd! Mitt favoritmjöl vid brödbakning är dinkel, så detta bröd är inget undantag.

Jag har i det sista börjat använda mer bovete som är en lättsmält, fiberrik och bra proteinkälla och ger riktigt saftiga bröd.

I tillägg är bovete är en riktig vitaminbomb som inte har något med vete att göra över huvud taget till trots för namnet utan är i familj med rabarber. Kina odlade bovete för hundravis av år sedan.
Amerikanerna som kom till Kina i början av 1800-talet förde bovete med sig tillbaka till USA där det snabbt blev väldigt populärt och gav det namnet ”buckwheat” – falsk vete. Man har odlat Bovete i Europa sedan 1400-talet.

I Sverige odlades Bovete främst i Skåne, Halland och Blekinge och ansågs som fattigmans säd. Det och dess ringa skördar har bidragit till att det nästan har försvunnit från svenska åkrar. Bovete är naturligt helt glutenfritt och man kan använda bovetes hela korn, eventuellt rosta dem. Används också som mjöl eller flingor i mat och bak. Bovete tillhör de sju urkornen.
 

Till 2 limpor (använd gärna andra bakformar så som jag har gjort)

Ingredienser:
1 ½ dl hela bovetekorn +3 dl vatten och 1 tsk salt (jag använder himalayasalt) till kokning av boveten
2 tsk torrjäst
6 dl vatten 37 grader
2 dl surdegsgrund på dinkel
2 tsk salt – jag använder himalayasalt
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
8-9 dl siktat dinkel
Rapsolja
Havsalt, flingtyp

Gör så här:
Börja med att koka bovetekornen, för det tar längst tid eftersom det måste svalna innan du använder de kokta bovetekornen.

Skölj bovetekornen med kokt vatten. Detta gör man för att avlägsna fagopyrin som är ett rött färgämne i bovetet. Enklast att använda en sil och hälla över kokande vatten.

Häll sen över bovetekornen i en gryta med 3 dl vatten och 1 tsk salt. Låt koka upp, och sen sjuda på svag värme tills allt vattnet är borta. Ställ att svalna.

När boveten har svalnat blandar du torrjästen med lite av vattnet och häll sen i resten av vattnet och saltet. Om du har en riktigt bra och aktiv surdeg så kan du utesluta jästen.

Tillsätt fullkornsmjölet till att börja med. Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande. Som vanligt så använder jag inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel ska bearbetas minst möjligt. Tillsätt surdegsgrunden, bovetekornen och siktat dinkelmjöl tills du har en deg som är kladdig, men nästan släpper degskålen.

Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kall jäsa i minst 12 timmar. Långtids kalljäsning passar speciellt bra för dinkel. Det gör inte något att det blir lite längre jäsning än 12 timmar.

Vad gäller bakform så kan egentligen välja precis vilka bakformar du vill. Jag använde en stor och tre små sockerkaksformar med löstagbar botten. De små formarna har en diameter på ca 10 cm och passar ypperligt att fylla med massa gott till dagens lunch. Jag fäster bakplåtspapper i botten och oljar både botten och kanterna med rapsolja.

Oavsett vilken bakform du använder så använd bakplåtspapper och pensla med rapsolja.
Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager rapsolja.

Vänd degen ett par gånger med oljan på bakbordet med hjälp av en degspade och lägg sen upp i dina formar.

Strö på ett tunt lager havssalt. Täck över med plast och låt jäsa ca 30-45 minuter. Även om bröden inte ser ut som om de har jäst så mycket så vill du bli överraskad över hur stora och fina bröden blir.

Sätt plåten nederst i förvärmd ugn på 275˚C. I det du sätter in bröden sänker du värmen till 175˚C.
Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Låt bröden gräddas i ca 60 min (avhängig av ugn). Ställ att svalna på bakgaller under torr handduk.

Bröden håller sig saftig ett par dagar, men fryser du in samma dag de är bakade får du ”nybakat” bröd när du tinar bröden.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Riktigt gottit :)
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
 2. Varför behövs torrjäst när surdeg finns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joanna! Det är inte alltid surdegen blir som man har tänkt och då kan man komplettera med lite jäst. Men i de flesta tillfällen håller det med surdegen :o) // Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...