22 september 2013

Ciabatta med dinkel

 
Ja, ciabatta kan göras med andra mjölsorter än vetemjöl eftersom ciabatta faktisk betyder ”toffel” och namnet kommer av att brödet liknar på en toffel och inte av vilken mjölsort man använder när man bakar brödet.

Ciabatta är ett italienskt bröd som ofta bakas med vetemjöl eller liknande mjölsorter.

Men inte hemma hos mig.

Jag bakar mina ciabatta med dinkel och på en baksten i ugnen som jag verkligen kan rekommendera. Men det är inte ett absolut krav att du har en baksten för att baka Ciabatta.

Det går fort att göra degen och bröden är snabba och enkla att baka. Det är själva jäsningen som tar längst tid.

Men medan bröden jäser kan du ju hitta på andra saker att göra.

Nygräddat ciabatta är ett härligt ljust bröd med knaprig yta och mjuk, lite seg insida. Vad vill du fylla din ciabatta med?


 


Till 6 stora ciabatta

Ingredienser:
3 tsk torrjäst
3 ¾ dl vatten 37˚C
1 tsk honung
2 msk olivolja
2 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
ca 6 ½ - 7 dl siktat dinkelmjöl

Gör så här:
Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt sen resten av vattnet och honungen och rör runt tills honungen har löst sig.

Tillsätt olja och salt. Blanda i mjölet lite av gången tills du har en samlad deg utan att den är fast.

Eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som vetemjöl, bakar jag mina bröd för hand och blandar min deg med en trägaffel eller liknande.

Ställ att jäsa under plast tills den är dubbel, ca 1-2 timmar.Detta är en av få bröd där jag använder mjöl vid utbakning av bröd med dinkel. Men du ska inte tillsätta mer mjöl i brödet. Bara använd lite precis vid utbakning. För mycket tillsatt mjöl vid utbakning gör brödet torrt. Dela upp degen i 6 delar och lägg ut bullarna.

Sikta mjöl genom en sil eller mjölsikt på bänken (eller ett annat ställe där bröden får jäsa). Häll ut degen, dela upp i 6 bitar och sikta lite mjöl på toppen. Om du ska grädda bullarna på plåt låt Ciabattan jäsa på bakplåtsförsedd plåt. Då behövs inte så mycket mjöl under, men siktar bara lite mjöl på toppen innan den får jäsa under plastfolie.

Jag siktar också lite mjöl på plastfolien innan jag lägger den på bröden, för att säkra att plastfolien inte fastnar i bröden. Låt bröden jäsa under plastfolie i ca 1 timme.

Bakstenen läggs i botten av ugnen med ugnen är kall. Sätt ugnen på 225˚C. Med hjälp av en degspade placerar jag bröden på bakstenen. Häll lite ljummet vatten under stenen eller stänk lite vatten på brödet under gräddningen för att få en riktigt knaprig skorpa. Grädda bröden gyllene i ca 10-15 minuter (beroende på ugn).


Om du inte har baksten kan du grädda bröden mitt i ugnen på bakplåt med bakpapper, ca 225˚C i ca 10-15 minuter.

Ställ att svalna på bakgaller under torr handduk. Ciabattan kan gärna frysas, så gör en dubbel sats när du ändå är i gång.

Ciabattan är lika god 1-2 dagar efter bakning, men knaprigheten på ytan kan försvinna avhängig av hur du förvarar brödet.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Åh,jag gillar Ciabatta & känner riktigt den ljuvliga doften av nybakat här :)

    /Söndagskram Annmi

    SvaraRadera
  2. Nybakat bröd är vardagslyx. Bara älskar det :o) / Kram Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...