14 september 2013

Amerikanska pannkakor med dinkel


Som barn kunde min son äta pannkakor både på höjden och på tvären till alla dygnets tider – om han hade fått lov. Jag var nog lika begeistrad över pannkakor när jag var barn.

Nu har jag inte småbarn i huset längre och det blir inte pannkakor så ofta. Jag försökte komma på när jag egentligen åt pannkakor i någon form sist och konstaterade att det är nog ett halvår sedan så där plus/minus. Det var väl därför dessa fluffiga pannkakor smakade extra gott till frukost i dag.För 8 pannkakor som på bilden och är ca Ø 10 cm

Ingredienser:
2 ägg – jag använder KRAV ägg
2 msk rapsolja
3 dl havregrädde iMat 7 %. Om du tål mjölk kan du använda vanlig mjölk (inte lättmjölk).
325 g siktat dinkelmjöl
3 toppade tsk bakpulver. Jag använder bakpulver med vinsten, men du kan använda vanligt bakpulver om du tål det. *
½ tsk salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Du kan gärna använda en matberedare eller elvisp när du gör smeten. Vispa äggen pösiga. Vispa ned rapsolja och havregrädde.

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ned mjölblandningen i äggblandningen och vispa ihop smeten.

Låt smeten stå 10-15 minuter för att svälla.

Använd en non-stick stekpanna eftersom du inte ska steka med fett. Har du en ägg- och blinipanna kan du gärna använda det för att få runda fina pannkakor. Eller en enkel äggring. Jag använder ringen på en liten springform.

Klicka i smeten i stekpannan när den är varm, ca ½ - 1cm tjock smet. Pannkakan sväller under stekningen och blir ca dubbelt så tjock. Mina pannkakor blir ca 1 ½ -2 cm tjocka efter stekning. Stek pannkakorna på svag värme. Har du för hög värme blir de fort färdiga på utsidan, men helt degiga på insidan. Sänk då värmen. Du kan ju pröva dig fram men en liten provpannkaka först så att du ser hur de blir. Steks gyllene på bägge sidor.

Jag serverar mina pannkakor med färska bär och lönnsirap, mörk agavesirap eller hemmagjord dadelsirap. Hos mig blev det blåbär eftersom jag kunde plocka dem direkt i trädgården i dag.

Ha en skön helg!
* Bakpulver med vinsten använder jag eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...