23 augusti 2013

Spenatpaj med chili och fetaost

 
Spenatpajen kan du servera som en egen rätt för exempel till lunch tillsammans med en färsk sallad och nybakat bröd.

Men den passar också bra som en sidorätt i stället för potatis eller ris.

Medelhavet står för inspirationen i smaksättningen med chili och fetaost som "gifter" sig med spenaten.
 
Det är ju bara så gott tillsammans.
 
Enkel och smakrik paj. Till en pajform med ca 25 cm i omkrets

Ingredienser:
1 stor paprika, röd
Ca 500 g spenat
Ca 9-10 körsbärstomater
2 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
2 ägg – jag använder KRAV-ägg
2 ½ dl grädde – jag använder havregrädde
Ca 300-400 g fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
Salt – jag använder himalayasalt
Krossad svartpeppar
Rapsolja till stekning

Ingredienser pajdeg:
3 dl siktat dinkelmjöl
3 msk kallt vatten
75 g smör utan salt
Liten nypa salt - jag använder himalayasalt
Gör så här:
Sätt fram smöret så att det blir rumstempererat innan du gör din paj. Häll alla ingredienser i en skål till pajen. Blanda tills smöret är fördelat i hela degen och den håller samman. Lättast att blanda med handen.

Lägg pajdegen i plastfolie och sedan i kylskåpet. Efter ca 30 minuter tar jag fram pajdegen och viker den ett par gånger (detta kan gärna upprepas flera gånger för en sprödare paj). Låt pajdegen sedan vila kallt i ca 45-60 minuter innan du gör själva pajen.

Kavla ut degen tunt, gärna på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen.  Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen efter att du har kavlat. Du ska inte tillsätta mjöl under utbakning.

Tryck ner degen i alle hörn i pajformen. Skär av det som går över kanten på pajformen. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och i bottens kanter.

Gräddas till den blir lätt gyllene ca 15-20 min i ca 230˚C.. Ta av aluminiumfolien och ställ pajskalet till att svalna.

Jag tar bort kärnorna från chilin. Chili, lök, vitlök och paprika finhackas och steks mjuka i lite rapsolja. Hacka spenaten grovt och lägg direkt i stekpannan. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ röran att svalna.

Vispa äggen och tillsätt grädden. Tillsätt lite salt och peppar. Hälften av fetaosten smulas och blandas ned i äggblandningen.

När allt har kallnat lägger jag min spenatfyllning i botten på pajen. Körsbärstomaterna delas i två och fördelas jämnt över pajen, gärna i ett snyggt mönster.

Häll på äggblandningen. Smula resten av fetaosten och strö över pajen. Gräddas mitt i ugnen, ca 230˚C tills pajen är gyllene i färgen (ca 30-40 min avhängig av ugn).

Jag serverar pajen med en fräsch grönsallad oavsett om den ska vara en sidorätt eller huvudrätt.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Åh,jag bara älskar din blogg du ger riktiga Matkickar :)

  /Kramar Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh.. Tack Annmi! Jag blir rörd av dina fina ord. För det är ju precis det jag vill - ge en Matkick :o) / Kram och tack! Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...