3 augusti 2013

Saffranscoucous med juliennesallad


Jag vill inte att sommaren ska ta slut! Även om det nu de sista dagarna har varit kalla och fuktiga kvällar tänker jag hålla kvar sommaren på tallriken en god stund till.

Denna rätt kan du servera som lunch med nybakat bröd eller som tillbehör till huvudrätten.Jag har använt en juliennestrimlare för att få grönsakerna i långa spagettiliknande strimlor. Du kan få till det samma med en god kniv, för det är ju egentligen så man gör det när man strimlar grönsaker i julienne style. Morötter och squashen strimlas då i tunna strimlor i storlek ca 3x3mm. Det fungerar med något tjockare också, men då måste du beräkna längre tid vid tillagning.

Det finns en del olika juliennestrimlare på marknaden både manuella och elektriska. Om du inte är säker på hur den ser ut, så kan du se HÄR på Bagaren & Kocken, som visar en manuell sort.

Ingredienser:
2 ½ dl couscous
3 dl färdig grönsaksbuljong
ca 0,25 g saffran
2 msk cocosa (kokosfett) – Du kan också använda olja.
1 stor squash/zucchini
4-5 medium stora morötter
½ blomkålshuvud
2-3 vårlökar
1-2 färska vitlök
Saften från 1-2 lime
1 knippe färsk oregano
1 knippe färsk persilja
Salt, havssalt eller himalayasalt
Krossad svartpeppar
Olivolja

Gör så här:
Koka upp buljong och saffran. Jag använder min hemgjorda grönsaksbuljong. Den hittar du recept på HÄR om du också vill göra din egen buljong.

Skölj couscousen med kallt vatten genom en sil. När buljongen kokar, stäng av kokplattan och lägg i couscousen. Rör om och sätt på locket. Lyft på locket och rör om ett par gånger så att du inte får couscousen klumpig. Du kan gärna använda visp. När all buljongen är borta, tillsätt cocosa och rör om. Ställ för att svalna.

Strimla squashen i långa strimlor. Lägg dem i en skål och strö på ett par tsk salt och rör om. Låt stå 10-15 minuter. Skölj sen noga av saltet. Låt rinna av och lägg squashen i en ny skål.

Strimla ned morötterna. Blomkålen delar jag upp och plockar ut små buketter. Är du lat så kan du givetvis bara hacka upp blomkålen i lagom små bitar.

Vårlöken strimlas och vitlöken skärs i tunna skivor och läggs upp i den samma skålen. Strö över lite salt och krossad peppar, saften från lime samt ett par matskedar olivolja. Blanda runt ordentligt. Sätt plast över och låt stå kallt ca en halvtimme.Lägg upp allt på ett stort fat och strö över färska örter. Jag har använt oregano och persilja denna gång, men du kan välja de du gillar bäst. Ringla över lite olivolja precis innan servering.


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...