30 augusti 2013

Passionsfrukt tarte


Efter att jag hade skrevet mitt sista recept med vaniljkräm i går var det raka vägen ut på köket igen eftersom jag hade en idé om ännu en frisk och sockerfri dessert. Jag kunde ju inte låta den försvinna ut ur huvudet, så då gäller det att skrida till verks på en gång.

Resultatet blev ännu bättre än vad det var i min fantasi. En passionsfrukt tarte som fullständigt smälte bort på tungan. Detta var första gång den blev tillagat, men långt ifrån sista. Jag delar givetvis med mig av denna underbara tarte till er, mina trogna läsare.Till 4 små portions tarte

Ingredienser pajskalet:
50 g smör
2 dl siktat dinkelmjöl
2 msk kallt vatten

Ingredienser passionsfruktkräm:
6 färska passionsfrukt
3-4 msk ljus agavesirap eller agavenektar
2 msk vatten
2 tsk arrowrot

Hemlagad vaniljkräm:
Eftersom jag gjorde min vaniljkräm i går och la ut den här på bloggen, så hittar du hela receptet HÄR.

Toppa med blåbär eller andra bär du gillar. Eftersom jag har blåbär i trädgården så blev det naturligt för mig att välja blåbär.

Gör så här:
Sätt fram smöret så att det blir rumstempererat innan du gör din paj. Häll alla ingredienser i en skål till pajen. Blanda tills smöret är fördelat i hela degen och den håller samman. Lättast att blanda med handen.

Lägg pajdegen i plastfolie och sedan i kylskåpet. Efter ca 30 minuter tar jag fram pajdegen och viker den ett par gånger. Låt pajdegen sedan vila ca 45-60 minuter innan du gör själva pajen.

Kavla ut degen tunt, gärna på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen.  Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen från bakbordet efter att du har kavlat. Du ska inte tillsätta mjöl under utbakning.

Tryck ner degen ordentligt i botten och längs kanten i pajformen. Vik pajdegen över kanten och skär av ca ½ cm nedanför pajformen så att när du sen ställer upp kanten så är pajkanten lite över formen. 

Täck kanterna med aluminiumfolie och passa på att kanten står upp. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och längs med kanten i botten.

Gräddas till den blir lätt gyllene ca 10-15 min i ca 230˚C. Ta av aluminiumfolien och ställ pajskalet till att svalna.

Öppna passionsfrukterna och töm ut innehållet i en gryta. Tillsätt agavesirap tills du tycker den är lagom söt och låt blandnigen sjuda på svag värme. Blanda kallt vatten med arrowroten och häll ned i grytan i en fin stråle medan du vispar.
Ställ krämen för att svalna.

När pajskalet har svalnat lyft den ut av formen och lägger den på en assiett. Lägg i den kalla vaniljkrämen först. Sen kommer den kalla passionsfruktkrämen och till slut blåbär.

Serveras på en gång.

Tarten är krispig och samtidig underbart saftig med sina rena smaker som gifter sig med varandra.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Härligt att det blev bättre än i din fantasi hihi Ser ljuvligt gottit ut :)
  Ha en härlig Fredag/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde att det skulle bli gott.... men att det skulle bli så ljuvligt gott, det kunde jag inte drömma om. Jag var ju tvungen att göra fler på en gång. Inte så många blåbär kvar på busken längre... hi hi..Ha en härlig fredag du också/ Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...