16 augusti 2013

Kräftor och kräftskivaVi är nu inne i augusti månad. Kräftskivans festliga månad.

Måste jag avstå från kräftskivan ? Nej, det måste du absolut inte. Klart vi ska på fest.

Men om du har en 100 % basisk kost så kan du inte äta kräftor eftersom de är syrabildande. Då firar vi med gröna alternativ som består mest möjligt av råa grönsaker.

Men har du liksom mig 80/20 % kost så kan du absolut låta kräftorna ingå i 20 % delen och unna dig några kräftor. Men det är viktigt att du har mer än bara kräftor på tallriken.

Ät mycket grönt – gör en härlig sallad som alla kan uppskatta till kräftorna. Jag serverade juliennesallad, grekisk sallad och tzatziki tillsammans med kräftor. I tillägg bakade jag Focaccia med dinkel. Detta blev mycket uppskattat.

Om du är bjuden på en kräftskiva, ta med dig en stor sallad och hembakat bröd. Det blir uppskattat av alla. Det är inte mer konstigt än att en glutenallergiker tar med sig eget bröd.

Du kan också välja det som är bäst både för dig och din hälsa och inte minst för miljön med att köpa MSC märkta kräftor.

MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. De har tagit fram regler för ett uthålligt fiske som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet..

Som konsumenter kan vi bidra till en bättre havsmiljö och ett mer uthålligt fiske genom att välja fisk och skaldjur som är miljömärkt och fiskarter som inte är överfiskade. Fråga efter miljömärkt fisk och skaldjur. Du kan läsa mer om detta på WWF`s hemsida. www.wwf.se


Kräftskiva – när började svenskar med den traditionen?

Jag funderade lite på var egentligen detta med kräftskiva härstammade ifrån och hittade en del
intressant på sidorna till www.nordiskamuseet.se 

Här är ett sammandrag, dock kortfattat, för det finns mycket mer att läsa på Nordiska museet och andra sidor på nätet.

Kräftskivan i den form vi känner till den i dag kom till i början av 1900 talet. Själva ordet kräftskiva började användas först på 1930 talet. Man tror det har sitt ursprung i "kräftsupar" under 1800-talet.
Traditionellt börjar kräftfisket den 7 augusti kl 17.00, men 1982 ändrades tidpunkten för kräftfisket till kl 17 den första onsdagen i augusti. Detta kom av kräftförbudet som var mellan november och augusti. 1994 togs förbudet mot kräftfiske helt bort, men många har fortfarande augusti som månaden för en kräftskiva.

Kräftätandet i Sverige började via impulser från kontinenten, främst under 1600-talet.
Precis som med många andra ”exotiska” rätter, började kräftätandet i de högre stånden. Första gången kräftor nämns i svensk gastronomi som man har hittat, är i ett brev skrevet av Erik XIV redan 1562.

Då befallde kungen att man skulle skaffa fram massor av kräftor till hans syster Annas bröllop. Men den gången åt man inte kräftorna så som vi gör i dag utan kräftorna blev en ingrediens i färser och stuvningar och olika maträtter.

I Kajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns gamla recept på hur man tillagar kräftkakor, kräftkorv m.m. Det var först på slutet av 1800-talet som man började servera kräftor så som vi gör i dag.

Kräftskiva är väl en av de traditionella festdagar som vi har i Sverige som verkligen förknippas med ”svenskhet”.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...