24 augusti 2013

Kikärtsbullar i tomatsås

 
Fick du med dig att det var köttbullens dag i går? Jag gissar mig till att det vimlade av köttbullsrecept runt om i svenska matbloggar. Eller så blir det i dag eftersom vi matbloggare gärna ligger en dag eller två efter när vi har tillagat en rätt.

Ja så då får jag bli kärringen mot strömmen – det blir inte köttbullar. Men tänkte likväl bjuda på ett alternativt recept. Det vill säga, det liknar på köttbullar och smakar som köttbullar men är ett vegetariskt alternativ

Eller nja… det smakar ju inte som traditionella köttbullar, för dessa är inte traditionella då de innehåller både chili och vitlök. Men enkelt sagt, prova mina no-meatball. Förbaskat goda!

Jag serverade dem med pasta och en god tomatsås. Lady & Lufsen middag.


 


Ingredienser:
400 g kokta kikärtor
1 ½ dl kokta bovetegryn
½ rödlök
3 klyftor vitlök
1 stor färsk röd chili
1 ägg - jag använder bara KRAV-märkt
1dl tomatjuice - jag pressar juice ut från boxarna med krossad tomat som jag senare ska använda i såsen
2 dl brödcrunch - jag använder torkat bröd
½ dl färsk finhackad oregano
½ dl färsk finhackad persilja
4-5 krm chilipulver
3 krm paprikapulver
Salt - jag använder himalayasalt
Krossad svartpeppar
Rapsolja och cocosa till stekning

Ingredienser tomatsåsen:
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 ½ -2 hela röd chili utan kärnor
800 g krossad tomat (jag har använt 2 boxar med ekologisk krossad tomat)
4 msk tomatpuré
2 tsk ljus agavesirap eller agavenektar (valfritt)
Handfull hackad färsk basilika
ca 1 msk torkad oregano
Himalayasalt
Krossad svartpeppar
Chilipulver

Gör kikärtsbullarna så här:
Koka bovetegrynen efter beskrivning på ditt paket. Låt svalna.

Ta bort kärnorna från chili och hacka lök, vitlök och chili fint. Stek mjukt i lite rapsolja. Det ska bara bli mjukt och inte få färg. Låt svalna.

Blanda ägg, bröd och tomatjuice. Låt blandningen stå så att brödet drar till sig vätskan. Ca 20 min.

Jag kokar mina kikärtor själv och förvarar dem i frysen. Men du kan också använda färdiga kikärtor på box. Skölj då kikärtorna och låt torka innan du använder dem.

I en matberedare blanda jag kikärtor, ägg och brödblandningen. Ta sen över allt i en skål och blanda i resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Stek ett prov först och kontrollera att du är nöjd med kryddingen. Tillsätt mer kryddor om det behövs. Är blandningen för lös kan du tillsätta lite arrowrot som du låter dra in i kikärtsdegen innan du rullar.

När du är nöjd med smaken rullar du bullarna och steker dem i lika delar rapsolja och cocosa. Det ska vara ordentligt med fett i pannan. Inte ha för hög värme. Ju större bullar du gör ju längre tid tar det innan de är genomstekta. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av när de är färdigstekta.

Gör tomatsåsen så här:
Hacka lök, paprika och chili fint och stek dem mjuka i lite rapsolja. Tillsätt tomat, tomatpuré, basilika, oregano och eventuellt agavesirap. Agavesirap vill höja smaken på tomatsåsen, men är inte nödvändig.

Låt småkoka/sjuda 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chilipulver.
När såsen är färdig, lägg i bullarna i såsen och låt stå på svag värme i 5 minuter under lock utan att röra runt i såsen..

Servera tillsammans med pasta och en god sallad. Jag gör min egen pasta och du hittar i min blogg dinkelpasta med ägg och dinkelpasta utan ägg om du vill prova ett nyttigare alternativ till vanlig färdig köpt pasta.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...